Kolejne zatrucia muchomorem sromotnikowym
Ocenia się, że zatrucie muchomorem sromotnikowym jest odpowiedzialne za około 90 proc. wszystkich śmiertelnych zatruć w Polsce.
– Okres grzybowy, obfitujący w różnorodne gatunki grzybów, sprzyja również występowaniu pospolitej kani, która jest niezwykle smaczna. Jednak często dochodzi do pomylenia gatunku grzyba muchomora sromotnikowego, szczególnie w postaci młodej z kanią, co niestety prowadzi do znacznych powikłań narządowych, wielofunkcyjnych ze zgonem włącznie. Dlatego mając wątpliwości, czy jest to grzyb jadalny, czy jest to kania, czy jest to muchomor sromotnikowy, powinniśmy poddać badaniu, najlepiej w najbliższej stacji sanitarno-epidemiologicznej – radzi Anna Rakus, lekarz toksykolog.
Posłuchaj:
Warto zachować ostrożność podczas zbierania i spożywania grzybów. W razie podejrzenia zatrucia muchomorem, natychmiast należy skonsultować się z lekarzem. Toksyny muchomorów mogą prowadzić do groźnych skutków zdrowotnych, włączając w to niewydolność narządów i śmierć.
Komentowane 1
Nie muchomor sromotnikowy tylko zielonkawy i wybierzcie zdjęcia tego gatunku a nie losowego muchomora.