Nowoczesne laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach
Laboratorium jest wyposażone w najnowsze systemy chłodnicze i aparaturę pomiarową, co pozwoli na prowadzenie badań i zastosowanie innowacyjnych rozwiązań w tej dziedzinie.
Czytaj także: Rawa Mazowiecka zamyka do końca wakacji część drogi nad Zalewem Tatar. Mieszkańcy są oburzeni
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus podkreśla, że to istotny element bezpieczeństwa żywnościowego Polski.
Oczywiście, że nasze produkty polskie mają markę na zachodzie Europy, w Europie i na świecie. Do tego, żeby dalej budować tę markę potrzebne jest dobre przechowalnictwo, nauka. Tak naprawdę Skierniewice to centrum nauki, jeżeli chodzi o sadownictwo i warzywnictwo, dlatego stąd idzie realizacja tego celu, to znaczy bezpieczeństwa żywności.
![Nowoczesne laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach [ZDJĘCIA] 1 Nowoczesne laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach](https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230629_103428-300x135.jpg)
Powiększanie bazy naukowej Instytutu Ogrodnictwa i otwarcie kolejnego Centrum Naukowo-Badawczego powoduje, że placówka staje się jednym z najważniejszych ośrodków naukowych w Europie – uważa marszałek województwa łódzkiego Grzegorz Schreiber.
W ten sposób uzyskujemy miejsce, które staje się na mapie Polski na pewno najważniejszym miejscem badawczym tego typu. Także dzięki temu Instytut Badawczy w Skierniewicach staje w szeregu najważniejszych jednostek badawczych w Europie.
![Nowoczesne laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach [ZDJĘCIA] 2 Nowoczesne laboratorium w Instytucie Ogrodnictwa w Skierniewicach](https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/06/20230629_104727-300x135.jpg)
Nowoczesne laboratorium powstało dzięki wsparciu z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego na lata 2014-2020. Dofinansowanie wyniosło 5,8 mln zł. Koszt całego zadania to 8 mln.
Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach wzbogacił się też o nowoczesny tomograf. Urządzenie prześwietlać będzie jednak nie ludzkie ciało a jabłka i gruszki. Wszystko po to by owoce mogły dłużej zachować świeżość i walory smakowe, a także wartości odżywcze.
Tomograf jest częścią wyposażenia otwartego dzisiaj Laboratorium Fizjologii Pozbiorczej Produktów Ogrodniczych. Dzięki urządzeniu zajrzeć będzie można do wnętrza owocu. Mówi dyrektor Instytut Ogrodnictwa Dorota Konopacka.
Obserwacja tej samej gruszki przechowywanej w różnych warunkach pozwoli dobrać najlepsze parametry, wydłużyć jej trwałość przy zachowaniu wysokiej jakości, wartości odżywczej oraz bezpieczeństwa spożycia. Polskie rolnictwo musi się rozwijać w wielu dziedzinach – nie tylko produkcji czy hodowli nowych odmian – w których jesteśmy liderami mówi minister rolnictwa i rozwoju wsi Robert Telus.
W takich m.in. kierunkach jak przetwórstwo i przechowalnictwo, w których instytut ogrodnictwa jest liderem, a swoją wiedzą może służyć producentom. Mówi marszałek woj. łódzkiego Grzegorz Schreiber.
Posłuchaj:
Badania tu prowadzone mogą też pomóc zdobyć nowe rynki zbytu dla polskich owoców.