Wartoprzeczytać
Przedstawicieli kół gospodyń wiejskich na seminarium pod hasłem „Sernikowe fantazje”
Polska nie ma monopolu na sernik, mimo to, trudno wyobrazić sobie bez niego tradycyjne święta, przekonywały uczestniczki seminarium zorganizowanym pod hasłem „Sernikowe fantazje”. Wiele odmian tego ciasta i sposoby na jego dekorację prezentowali w Kościerzynie uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie pod opieką opiekunki Marzeny Maciejewskiej.
– My w Lututowie słyniemy z serników. Dlatego, że nasze serniki wędrują w różne miejsca Polski, były nawet w Pałacu Prezydenckim, a nawet podczas dożynek i podczas rozdania nagród w czasie AgroLigi. Przede wszystkim serniki lututowskie są robione z najlepszego sera. Jest wiele serników światowych, międzynarodowych, ale ważną rolę odgrywają również nasze polskie serniki, sernik krakowski czy sernik kaszubski – podkreśla Marzena Maciejewska.
Posłuchaj:
Stałym elementem seminarium w Kościerzynie jest prezentacja suto zastawionego stołu wielkanocnego. Przedstawicielki kół gospodyń wiejskich przygotowały świąteczne potrawy w wersjach tradycyjnej i nowoczesnej. To na przykład faszerowane jajka a obok nich tartaletki z kwaśnym musem lemon curd.