W Kościerzynie tradycje wielkanocne łączą pokolenia [ZDJĘCIA]
Wielkanocna babka była motywem przewodnim tegorocznego spotkania Kół Gospodyń Wiejskich w oddziale Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie. Wydarzenie wróciło po pandemicznej przerwie w nowej odsłonie, ponieważ wśród świątecznych propozycji doświadczonych gospodyń znalazło się miejsce na prezentację uczniów z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Lututowie.
Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich przygotowały wielkanocne potrawy i dekoracje, ale na stole było też miejsce na dania młodzieży. Przekazywanie tradycji to warunek jej przetrwania, podkreśla Krystyna Sałaciak z Koła Gospodyń Wiejskich w Mogilnie Małym w powiecie pabianickim. – Uczymy się wzajemnie – młodzi od nas, my od młodych. Młodzi ludzie kiełbasę potrafią przygotować inaczej, my ją zrobimy na ciepło, na patelni z cebulką, a oni na grillu, z warzywami, czy opiekaną. Ona już będzie inna, ale dlaczego nie spróbować tego, co zrobią?
Uczennice zespołu szkół w Lututowie przygotowywały babeczki na słono i słodko, którymi poczęstowały uczestników spotkania. Anastazja Udalska nie czuła tremy. – Potrafimy robić po swojemu, ale chętnie przyjmiemy wiedzę pań, które maja większe doświadczenie.
W spotkaniu w Kościerzynie uczestniczyli też poseł PiS Paweł Rychlik i radna sejmiku województwa łódzkiego Dorota Więckowska. Swoich wychowanków zaprezentował dyrektor placówki Robert Majchrowicz.
Nazwa | Plik | Autor |
Tradycje wielkanocne w Kościerzynie | audio (m4a) audio (oga) |