VIII Festiwal Pieroga w Anielinie
Kuchnia Polska wraca do łask. Coraz więcej organizowanych jest wydarzeń kulinarnych podczas których prym wiodą tradycyjne polskie potrawy, w tym pierogi. Impreza w Anielinie jest oddolną inicjatywą, która rozpoczęła się w 2016 r. i była kontynuowana nawet w czasach pandemii, choć w ograniczonym zakresie.
– To już ósma edycja. Rozpoczęliśmy naszą zabawę z pierogiem w 2016 r. Impreza cieszy się dużym powodzeniem i próbujemy się rozwijać mimo spartańskich warunków, w jakich przyszło nam pracować – mówi Piotr Kaczmarczyk – pomysłodawca Festiwalu Pieroga w Anielinie.
Rekordowa edycja
Choć świetlica wiejska w Anielinie od lat czeka na kapitalny remont to tegoroczna edycja była rekordowa. Ulepiono około 7000 pierogów na co przeznaczono 100 kg mąki.
– Przygotować pierogi zawsze pomagają nam nie tylko panie z KGW, ale również mieszkańcy wsi Anielin i przyjaciele, którzy mają tutaj działki. Również panie z innych KGW pomogły w tym roku – mówi Iwona Koprowska – sołtys wsi Anielin.
Anielin od innej strony
Po kilku dniach przygotowań w sobotę 22 lipca nastąpił finał w obecności wielu gości, w tym ministra rolnictwa Roberta Telusa.
Wieś Anielin do tej pory znana była przede wszystkim jako miejsce śmierci mjr. Henryka Dobrzańskiego od kilku lat jest także uważana na lokalną stolicę pieroga.
– Kiedy spróbowaliśmy wszystkich pierogów stwierdziliśmy, że nie jesteśmy w stanie jako komisja zdecydować, który pieróg jest najlepszy. Widać, że były klejone z sercem, więc komisja zdecydowała, że wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich zajmują pierwsze miejsce ex aequo – podsumowała konkurs Ewa Wendrowska – Radna Sejmiku Województwa Łódzkiego.
Polska żywność to znak jakości
– Są to potrawy takie jakie były u naszych babć. Każdy z nas z sentymentem wraca do tych potraw. Z drugiej strony jest to też pewna wartość biznesowa. Jeżeli będziemy promować nasze potrawy, będziemy mieli możliwość ich sprzedaży, wyprodukowania sami w Kół Gospodyń Wiejskich, czy w rolniczym handlu detalicznym, to też będzie to biznes dla rolników, biznes dla KGW, ale również korzyść dla konsumentów. Ta żywność jest zdrowa, pewna, szybko wyprodukowana i sprzedana – podsumował minister Telus
VIII Festiwal Pieroga w Anielinie odbył się w ramach konkursu “Natura od kuchni” organizowany przez Lasy Państwowe.