Przepis na pączki przyda się nie tylko w tłusty czwartek
Poprosiliśmy właściciela łódzkiej cukierni Adama Marszałka, aby zdradził przepis na pączki. Jak sam twierdzi, przy tworzeniu nadzienia liczy się przede wszystkim fantazja, ważne jest więc ciasto.
orące. Do tego dodajemy masło, jeszcze ważniejsze są drożdże Potrzebne też będą 4 żółtka, cukier i spirytusu żeby pączki nie „ciągnęły tłuszczu” – mówi Adam Marszałek.
Posłuchaj:
Które pączki najlepiej smakują?
Zapytaliśmy także łodzian, jaki według nich musi być dobry pączek.
– Dobry pączek, to pączek z dużą ilością nadzienia. i tak słodki, jak tylko się da – mówi łodzianin.
– Jeżeli pączek, to tylko z cukrem pudrem – dodaje łodzianka.
Nieoficjalnie mówi się, że tłusty czwartek to dzień, w którym porzucamy nasze noworoczne postanowienia.