• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
czwartek, 22 maja 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Agnieszka Magnuszewska
    Agnieszka Magnuszewska
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 14 listopada 2023 14.50
  • 17 listopada 2023 13.20

Siódma edycja Ramen Festiwal zaczyna się już piątek (17 listopada) [ZDJĘCIA]

AKTUALIZACJa

Dzisiaj (17 listopada) rozpoczyna się siódma edycja Ramen Festiwal, która po raz pierwszy będzie organizowana aż w siedmiu miastach w regionie. Poza Łodzią festiwalowych dań będzie można spróbować w Zgierzu, Aleksandrowie Łódzkim, Kutnie, Łasku, Tuszynie czy Bełchatowie.
Ramen Festiwal
Udostępnij na FacebookuTwittnij

Ramen Festiwal organizowany jest w Łodzi już po raz siódmy

Festiwal ramenu to okazja by przez dziesięć dni spróbować 27 różnych ramenów w 34 restauracjach,
– Przez 10 dni mamy do spróbowania 27 ramenów, restauracji mamy nieco więcej, bo niektóre restauracje przygotowały ten sam ramen. Jak zwykle mamy wyjątkowe propozycje. Na liście będzie klasyka, ale będą też rameny inspirowane kuchnią meksykańską, będzie ramen w stylu tajskim i ramen inspirowany francuską zupą cebulową – mówi Izabella Borowska z Jemy w Łodzi, organizatorka Ramen Festiwal.

Posłuchaj:

https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/11/Izbaella-Borowska-Festiwal-Ramenu.mp3

Golonka i placki ziemniaczane

W  ramenach nie zbraknie też inspiracji tradycyjną kuchnią polską.
– Będzie to bulion z dodatkiem dużej ilości pieprzu, do tego nasz makaron alkaliczny, czyli ramen. Będą jeszcze domowe, jeszcze z przepisu babci, placki ziemniaczane z delikatnym twistem japońskim. Do tego będzie szpinak z czosnkiem, pieczarki, czerwona cebula, a mięso, na które się zdecydowaliśmy to długo gotowana i pieczona golonka – wylicza składniki ramenu Bartosz Goliński, szef kuchni w House od Sushi.

Posłuchaj:

https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/11/szef-kuchni.mp3
Z festiwalem związanych będzie sporo wydarzeń towarzyszących. To m.in. spotkania Klubu Kolacyjnego Jemy w Łodzi z kuchnią japońską w roli głównej, spotkanie z bardzo ostrymi ramenami, a w konkursach będzie można wygrać zaproszenia na festiwalowe rameny.

Makaron z 250 rączek od ludzików Lego

Uczestnicy festiwalu mogą też oddawać swoje głosy w konkursie Lego na łódzki ramen z klocków. Jeśli uzbiera się ich wystarczającą ilość, jest szansa, że firma Lego wyprodukuje taki zestaw.
– Zbudowaliśmy ramen stworzony z niemal 2600 klocków. Każdy może ułożyć ten ramen według własnego uznania. Mamy tu kilkanaście składników, które możemy wrzucać do specjalnie zbudowanej miski w stylu japońskim, matę klocko-bambusowa, która się zwija, krewetkę zbudowaną z rozdzielacza do klocków, makaron z 250  rączek od ludzików Lego, a do grzybków wykorzystano koła od parowozów – opowiada ramenie z Lego Łukasz Piwowarski ze Zbudowane z Klocków.

Rozmowa z Bartoszem Golińskim, szefem kuchni w House of Sushi

Czy można zrobić dobry ramen w warunkach domowych?

BG: Pewnie, że można zrobić dobry ramen w warunkach domowych. To, że jest restauracja, to też jak w domu. Żeby zrobić dobry ramen, musimy mieć odpowiedniego rodzaju mąkę, jest to głównie pszenna mąka.

Bo ramen to głównie makaron…

Tak, to jest nazwa makaronu. Stąd się wzięły inne rodzaje zup, bulionów, ale głównie chodzi tu o makaron. Jest to makaron alkaliczny, pszenny. Także od tego powinniśmy zacząć i to jest podstawą dobrego ramenu.

Ale jak go przygotować w domu?

Jak normalne ciasto. Musi być z japońskiej mąk pszennej, to jest taki alkaliczny makaron. Musi być sprężysty, ciągnący się, bardzo glutenowy.

Ważne są również dodatki…

Poza makaronem zostaje nam sporządzenie bulionu i dobranie jakiegoś odpowiedniego toppingu, czyli tak zwanych dodatków. Tutaj buliony jest raczej dowolny, to znaczy są wyznaczone z góry jakieś smaki bulionów, ale oczywiście będą tu mówił o swoich. Ten, który u nas najlepiej się sprzedaje i który produkujemy, jest to bulion wołowy stricte gotowany na wołowinie, na kościach wołowych, szpiku, ogonach. Także on najlepiej nam się sprzedaje i raczej to był taki podstawowy, pierwszy buliony na właśnie tego typu mięsie.

Ile czasu zajmuje ugotowanie go w domu?

W domu zajmie nam tyle czasu, ile będziemy gotować. Wiadomo, że czym dłużej będziemy gotowali mięso, tak jak rosół, to wyciągniemy z niego więcej smaku. Tak samo kości powinny być trochę podpieczone, tak żeby szpik mógł się z niego na spokojnie wytopić.

Gdzie możemy podpiec te kości, w piekarniku wystarczy?

Tak, standardowo w piekarniku na wysoką temperaturę wrzucić, żeby trochę się przyrumieniły i normalnie zalać zimną wodą, gotować jak rosół.

Jakie jeszcze składniki?

Tutaj chyba jest też dowolność, raczej idziemy trochę w stylu japońskim, czyli grzyby shitake, dajemy też grzyby mun. Do tego jajko jest takie bardzo rzucające się w oczy i też popularne, dodawane do zupy. Na przykład w marynacie, jajko ajitsuke, czyli jest marynowane w sosie sojowym. Także dodatków można sobie robić dużo, w zależności czy to będzie tak jak mówię, ramen wołowy czy ramen z owocami morza.

Wiele osob do daje pastę tahini, wtedy też mmay ramen?

Tak, oczywiście, że można. Jak już wcześnie wspomniałem ramen, to jest makaron. Jeżeli będzie użyty pszenny makaron alkaliczny, to będzie to też ramen. Buliony można sobie komponować. Można też zrobić misoramen, czyli z pastą miso. Jest wiele rodzajów. Nie ma jednego utartego. Nie ma takiej sytuacji, że jeżeli na przykład nie dodamy czegoś, to już nie będzie to ramen. Ważne żebyśmy stosowali makaron ramen i wtedy można to mieszać z bulionem, na który ma się ochotę. I dodatki warzywne, na jesień może być dynia pieczona, warzywa pieczone. Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Jeśli chcielibyśmy podać czas przygotowania ramenu w domu, to jak określić go w przepisie?

Jeżeli zaczniemy robić ramen od bulionu, czyli wstawienia jako rosołu, upieczenia kości, to z toppingiem, czyli dodatkami i makaronem, to czterech godzinach powinniśmy się zamknąć.

A czym charakteryzuje się wasz festiwalowy ramen?

Nasz festiwalowy ramen jest jak co roku inny. Staramy się co roku wymyślać nowe rzeczy. Dzisiaj myślą przewodnią będzie pieprz, czyli będzie to ramen z dużą ilością pieprzu. Ale też jakby z akcentem trochę polskim, bo dodajemy do niego placki ziemniaczane, szpinak z czosnkiem, mamy też pieczarki podsmażane, czerwoną cebulę i do tego idzie wieprzowina, czyli golonką w naszym wypadku.

Wartoprzeczytać

Innowacyjne metody ortopedyczne w ICZMP. "Potrafimy leczyć w Polsce tak, jak na całym świecie"

Innowacyjne metody ortopedyczne w ICZMP. “Potrafimy leczyć w Polsce tak, jak na całym świecie”

22 maja 2025
Zapadająca się jezdnia na ulicy Bronisin. "Ta jezdnia jest nieutwardzona"

Zapadająca się jezdnia na ulicy Bronisin. “Ta jezdnia jest nieutwardzona”

22 maja 2025
Rozbito gang wyłudzaczy i fałszerzy. Zatrzymano 10 osób

Rozbito gang wyłudzaczy i fałszerzy legitymacji szkolnych. Zatrzymano 10 osób [ZDJĘCIA]

22 maja 2025
dwukierunkowa droga rowerowa

Łódź stawia na rowery. 17 kilometrów nowej infrastruktury rowerowej

22 maja 2025

Czy ramen może być zdrowszy niż polski rosół?

Ciężko mi stwierdzi, czy może być zdrowszy. Na pewno będzie będzie miał więcej smaku. Rosół jest to rosół, zupa. Do ramenu, jak mówiłem, począwszy od makaronu, bulionu to i toppingi mają dużo różnego smaku, więc tam mamy minimum do 4 czy 5 smaków, konsystencji. Nie można go porównać do rosołu.

Posłuchaj:
https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/11/Ramen-w-domu.mp3

 

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Tagi: 14 listopadaRamen Festiwal w ŁodziWiadomości Łódź
Poprzedni artykuł

Dani Ramirez i Piotr Janczukowicz z ŁKS-u Łódź w jedenastce 15. kolejki ekstraklasy

Następny artykuł

Plenerowa wystawa „Zbrodnie (nie)osądzone” w Łodzi. Do 13 grudnia na placu Katedralnym [ZDJĘCIA]

Następny artykuł
Wystawa „Zbrodnie (nie)osądzone” w Łodzi

Plenerowa wystawa „Zbrodnie (nie)osądzone” w Łodzi. Do 13 grudnia na placu Katedralnym [ZDJĘCIA]

Wypadek w Aleksandrowie Łódzkim

Wypadek w Aleksandrowie Łódzkim. Rozbite 3 samochody, poszkodowane 2 osoby

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Antoni Słonimski

Influencer sprzed stu lat. Rok Antoniego Słonimskiego [PODCAST]

22 maja 2025
Innowacyjne metody ortopedyczne w ICZMP. "Potrafimy leczyć w Polsce tak, jak na całym świecie"

Innowacyjne metody ortopedyczne w ICZMP. “Potrafimy leczyć w Polsce tak, jak na całym świecie”

22 maja 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej