Ramen Festival 2024 w Łodzi. 30 wyjątkowych dań w 34 restauracjach
W tym roku uczestnicy będą mieli okazję spróbować 30 różnych wersji ramenów przygotowanych przez łącznie 34 restauracje.
– Bardzo różne wariacje się pojawiają: i kaczka, i będzie szarpana wieprzowina, oczywiście klasycznie dodatki w postaci kurczaka. Będą też owoce można, ale też i opcje naprawdę bardzo ciekawe, bo roślinne. Tam otrzymuje się to z takich jesiennych składników również rozgrzewających, czyli bardzo często bazą są buliony grzybowe, buliony na palonych warzywach – zapowiada Izabela Borowska z fundacji Jemy w Łodzi.
Czytaj także: Tarcza Katarzyna znów zatrzymana. Monitoring wykrył osiadanie fragmentu budynku
Z roku na rok organizatorzy festiwalu rozszerzają jego ofertę. W tegorocznej edycji biorą udział także restauracje z regionu łódzkiego m.in. z Pabianic, Zgierza, Bełchatowa, Łasku, Tuszyna i Kutna. – Staramy się rozszerzać festiwal, ale tak w granicach rozsądku. Jeśli na przykład restauracja meksykańska chcę zrobić ramen, to najpierw się dowiadujemy, czy tam jest ktoś, kto zna się na filozofii, wie, ponieważ fajnie jest łączyć smaki, ale najpierw trzeba wiedzieć, jaka jest konstrukcja tego dania, o co w nim chodzi, jak powinno się je prawidłowo złożyć, zanim zacznie się z tymi smakami eksperymentować – dodaje Borowska.