Jak zrobić dobrego burgera w domu
Nic nie zastąpi schabowego, ale czasem przychodzi ochota na burgera, który wydaje się szybkim daniem do wykonania w domu. Trudno jednak odtworzyć jego smak, jaki pamiętamy z restauracji. Cała tajemnica jest w mięsie, a dokładnie w jego jakości i sposobie jego przygotowania.
– Przede wszystkim dobra wołowina. Można ją oczywiście zakupić, można kupić też element gotowy do skręcenia. Polecam tutaj świecę zrazówkę, to jest najlepsza krzyżówka. Mięso musimy sobie wytablerować, czyli dobrze wybić, żeby nie powstały pęcherze, żeby w mieście zamknęły się enzymy. Ta wołowina musi popracować. Odkładamy takie mięso na minimum od 8 do 12 godzin, wyciągamy z lodówki minimalnie 25 minut do pół godziny przed smażeniem. Dlaczego? Bo wołowina nie wybacza błędów i wołowinę jest możemy tylko i wyłącznie w temperaturze pokojowej, nie ma innej opcji – podkreśla Mariusz Kłujszo, szef kuchni jednej z łódzkich restauracji.
Posłuchaj:
Nie łączyć pomidora ze świeżym ogórkiem
Pozostałe składniki domowego burgera zależą już od gustów domowników, ale warto postawić też na dobrej jakości pieczywo.
Posłuchaj:
W poszukiwaniu inspiracji do domowego burgera można się wybrać na Burger Fest, który rozpoczyna się 26 maja i potrwa do 4 czerwca.