10 dni z Burger Fest
Już w piątek rozpoczyna się Burger Fest w Łodzi. W szóstej edycji tego wydarzenia bierze udział 39 lokali. Jak zwykle nie zabraknie nowych smaków i nietypowych połączeń.
– Szósta 6 edycja Jemy w Łodzi Burger Fest i jak zwykle lokale zaskakują. Mamy klasykę, oczywiście będzie wołowina, która najbardziej nam się z burgerem kojarzy, ale nie tylko. Co się okazuje, taki typowy, klasyczny kotlet można zastąpić stekiem, można zastąpić kurczakiem, kalmarami. Oczywiście też opcjami wegańskimi, ponieważ będą też kotleciki z groszku czy kotlet z buraka. Na 39 festiwalowych burgerów mamy 7 propozycji wegańskich – podkreśla Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.
Posłuchaj:
Nie zabraknie burgerów dla wegetarian
Niektóre restauracje przygotowały zarówno burgery klasyczne, jak i wegańskie.
– Są miejsca, które przygotowały i taką i taką propozycję, czyli nie ma już tutaj odwrotu. Znajomi, którzy jedzą mięso i nie jedzą mięsa, mogą się wybrać razem. Lokale zawsze nas zaskakują. Mamy czarne bułki, mamy żulik, mamy pieczywo własnego wypieku, pieczywo do burgerów. Oczywiście różne rodzaje mięsa, różne rodzaje dodatków – wymienia Izabella Borowska.
Posłuchaj:
Łodzianie lubią eksperymentować
Mariusz Kłujszo, szef kuchni jednej z łódzkich restauracji zapewnia, że nowinki kulinarne łodzianom nie są obce. Klasyczne burgery sprzedają się tylko w weekendy.
większych grup. W tygodniu jest konsument wymagający, więc bardziej schodzą nam wtedy z steki – mówi Mariusz Kłujszo.
Posłuchaj:
A jakiego burgera szef kuchni przygotował na Burger Fest?
Listę festiwalowych restauracji będzie można znaleźć na portalu Jemy w Łodzi.