Pomidorowe przetwory w Łowiczu. Nowa linia produkcyjna
Zwiększenie zatrudnienia i pewność zbytu dla uprawiających owoce i warzywa rolników z regionu łowickiego – właśnie to oznacza otwarcie nowej linii produkcyjnej w zakładzie przetwórstwa owocowo-warzywnego Agros Nova w Łowiczu. Moce przerobowe zakładu zwiększają się dzięki temu z 40 tys. ton pomidorów do 60 tys. ton.
– To też miejsca pracy dla młodego pokolenia Z, które dopiero wchodzi na rynek. Rolnicy są przeszczęśliwi, ponieważ żyją z pomidorów, który jest dla nich tradycją. Warto również pamiętać, że pomidor nie poleży, jak dojrzeje, to się psuje. Stara linia się psuła i utrudniała nam pracę. Teraz nie mamy takich obaw – mówi Adam Pawluk, dyrektor zakładu.
„Miejsca pracy i promocja miasta”
Pomidorowe przetwory w Łowiczu i większe możliwości ich produkcji cieszą również Krzysztofa Kalińskiego, burmistrza Łowicza. Jak zaznacza, nowa linia produkcyjna jest bardzo ważna dla całego miasta. – Jest to przede wszystkim praca dla mieszkańców i rolników, którzy dostarczają owoce i warzywa. To także wielka promocja dla Łowicza – dodaje.
Wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą – przeznaczoną głównie do przetwórstwa pomidorów – kosztowało 60 mln złotych.