Obiad Wielkanocny dla cudzoziemców z UŁ
Wielkanocna zupa, białe kiełbaski, jajka faszerowane – to tylko kilka z tradycyjnych dań, których mogli spróbować cudzoziemscy studenci z UŁ. Wczoraj (3 kwietnia) w uniwersyteckim Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym odbył się obiad Wielkanocny dla studentów z zagranicy.
Czytaj także: Trzecie miejsce UŁ w konkursie Genius Universitatis 2023
Pracownicy Biura Współpracy z Zagranicą opowiedzieli m.in. o świątecznej tradycji tworzenia pisanek i kraszanek, celebrowaniu niedzieli palmowej czy śmigusie dyngusie.
– Takie wydarzenia na UŁ to już tradycja. Jak każdego roku organizujemy dwa dni obiadów, każdego dnia gościmy około 100 studentów zagranicznych właściwie z całego świata. Oczywiście w tym roku przeważają studenci z Ukrainy, ale mamy też studentów Zimbabwe, Azerbejdżanu, Uzbekistanu, Francji czy Turcji – mówi Weronika Ćmielewska z Biura Współpracy z Zagranicą.
Studenci z zagranicy z radością próbowali potraw polskich i opowiadali o Wielkanocy.
Posłuchaj relacji i dowiedz się więcej:
Obcokrajowcy mogli spróbować zupy chrzanowej i tradycyjnej polskiej białej kiełbasy. Potem wspólnie ozdabiali pisanki. Kolejny Obiad Wielkanocny dla cudzoziemców na UŁ zaplanowano na dziś (4 kwietnia).