Najostrzejsze papryczki na świecie w łódzkiej Palmiarni
Przez trzy najbliższe tygodnie zwiedzać można nową wystawę w łódzkiej Palmiarni, na której prezentowane są najostrzejsze papryczki na świecie.
Palmiarnia łódzka zaprasza na wystawę najostrzejszych papryk świata. Podczas wystawy prezentowanych jest kilkadziesiąt odmian papryki ostrej, w tym owiana złą sławą Carolina Reaper, jedna z najostrzejszych papryk na świecie, która w skali Scoville’a osiąga aż 1,5 miliona jednostek. W 2013 r. trafiła ona do Księgi Rekordów Guinnessa, jako najostrzejsza papryka na świecie i pozostaje tam do dziś – mówi Paweł Śpiechowicz z łódzkiego magistratu.
Posłuchaj:
Chociaż Karolina oficjalnie utrzymuje ten tytuł do dziś, to obecnie przypada on innej papryce – mówi Aleksandra Nowacka z działu edukacji w łódzkiej palmiarni.
Jest papryka, która jest ostrzejsza, ale nie została uznana przez księgę rekordów Guinnessa. To Pepper X. Jest to nazwa robocza, ponieważ nie do końca wiadomo, jaka ona jest. Podobno charakteryzuje się dosyć słodkawym smakiem. Osiąga moc około o połowę więcej niż jej poprzedniczka – tłumaczy.
Papryką Pepper X osiąga w skali Scoville’a aż 3,18 mln jednostek. Można się zastanawiać, czy przy takiej ostrości w ogóle czuć smak. – To jest pierwsze, co poczujemy. Zaraz później nas zaczyna palić i piec. Pierwsze oznaki to niesamowite piekło. Później nam łzawią oczy. Jak już dochodzi do trawienia, to ogień czujemy również w żołądku – mówi Aleksandra Nowacka.
1. Eliza Cichosz
2. Eliza Cichosz
3. Eliza Cichosz
4. Eliza Cichosz
5. Eliza Cichosz
6. Eliza Cichosz
7. Eliza Cichosz
Dla porównania, np. pieprz Cayenne ma około 50 tys. w skali Scoville’a. Papryczki piri piri mają 80 tys., a papryka cherry, osiąga około 500 jednostek. Co ciekawe, zarówno Carolinę Reaper, jak i Pepper X wyhodował Ed Currie, naukowiec i kucharz.
Wystawę w łódzkiej palmiarni we wrześniu można zwiedzać w godzinach 10.00 – 18:00, w październiku w godzinach 9.00-16.00. Czas trwania ekspozycji uzależniony jest od rozwoju roślin.
Posłuchaj i dowiedz się więcej: