• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
niedziela, 1 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Agnieszka Magnuszewska
    Agnieszka Magnuszewska
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 12 czerwca 2023 11.36
  • 13 czerwca 2023 12.47

Ceny chleba raczej nie spadną. Mimo to sporo łodzian woli zapłacić więcej za zdrowy chleb

Ceny pieczywa nie spadają. Zgodnie z raportem UCE Research w lutym podrożało ono o 29,8 proc., w marcu o 27,6 proc. Od kwietnia piekarze mieli odczuć ulgę, ponieważ rząd wprowadził na początku ubiegłego miesiąca maksymalne ceny za gaz dla piekarni i cukierni. Jednak jak twierdzą piekarze, lepiej już było. Mimo to sporo łodzian płaci więcej za zdrowy chleb.
zdrowy chleb

Pixabay

Udostępnij na FacebookuTwittnij

Ceny pieczywa nie spadają, zdrowy chleb bez konserwantów tym bardziej w cenie

Piekarnie upadają, nie wygrywają konkurencji z marketowym pieczywem. Te, które nadal walczą o klientów, mają zagwarantowaną do końca roku dopłatę do gazu.

– W moim przypadku była to podwyżka gazu 800 proc. Płaciłem za jednostkę cieplną osiem groszy. W tej chwili płacę sześćdziesiąt cztery grosze. Zwrot, o którym mówił premier Morawiecki fizycznie będzie najprawdopodobniej dopiero we wrześniu- podkreśla Piotr Matuszewski, zastępca prezesa Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców w Łodzi.

– Do końca roku mamy tarczę antykryzysową na prąd i korzystamy się z tych cen, które mamy. Jednak podpisaliśmy już umowę na przyszły rok i ceny są dużo wyższe. Na pewno odczuje to każdy nasz klient – przyznaje Mikołaj Sych, współwłaściciel sieci piekarni z pieczywem zza Buga.

Najdroższy pracownik

Problemem są nie tylko stawki za gaz i prąd.

– Od 1 lipca jest podwyżka płacy minimalnej – podkreśla Piotr Matuszewski.

– Teraz głównym czynnikiem ceny jest pracownik. To, że obniżą nam ceny gazy czy zatrzymają tę cenę, to i tak tego nie zmieni, bo w tej chwili jest problem, żeby znaleźć dobrego pracownika i nie ma tych ludzi – dodaje Tomasz Kuczka, prezes zarządu Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców w Łodzi.

– Nie ma co liczyć. Ceny cały czas będą rosły. Może troszeczkę szybciej, troszeczkę wolniej, ale nie ma co liczyć, że ceny spadną. Nic na to nie wskazuje na razie – zaznacza Mikołaj Sych.

Coraz więcej piekarni oferuje zdrowy chleb

Pomimo problemów, z którymi borykają się piekarze, w Łodzi otwierają się kolejne piekarnie, które oferują zdrowy chleb bez konserwantów. Ale tym samym droższym. Czy to znaczy, że łodzianie przekonują się do tego, że warto zapłacić więcej za zdrową żywność i rzemieślnicze wypieki?

– Myślę, że nawet bardziej niż kiedyś. Coraz bardziej doceniamy pieniądze, coraz bardziej zwracamy uwagę na to żeby te pieniądze były wydane, a nie wyrzucone w błoto. Nie wyrzucimy tego pieczywa, bo niby nie sztuką jest kupić chleb nawet za 3 zł, z którego zjemy 2 kromki i po prostu wyrzucimy potem do śmieci – mówi Agnieszka Tomczyk, która 10 lat temu założyła z mężem rzemieślniczą piekarnię przy Piotrkowskiej.

– To jest świadomość tego, co jemy. Pieczywo jest podstawą naszego naszego wyżywienia. I naprawdę poczujemy różnicę między przemysłowym chlebem, w którym mamy różne chemiczne dodatki, a rzemieślniczym – podkreśla Izabella Borowska z portalu Jemy w Łodzi.

–  W hipermarketach pieczywo jest mrożone. Wiadomo, że to muszą być odpowiednie dodatki chemiczne, które nie będą psuły struktury pieczywa, żeby to pieczywo się później nie kruszyło po wypieku. Moim zdaniem nie jest to zdrowe, ale o tym głośno się nie mówi – podkreśla Piotr Matuszewski.

Proces fermentacji drożdży kończy się w brzuchu

Piotr Matuszewski ostrzega swoich klientów by nie mrozili chleba z jego piekarni, bo po rozmrożeniu trudno będzie je pokroić. Ze względu na brak konserwantów będzie się kruszyło. Znaleźli oni jednak na to sposób, kroją chleb przed zamrożeniem.

– Chemiczne dodatki to jedno, ale przede wszystkim drożdże. Ten proces fermentacji w tym przypadku dopiero kończy się gdzieś w naszym brzuchu, więc to bardzo często nie jest kwestia problemów z glutenem czy z jakimiś nietolerancjami, tylko niskiej jakości produktów i właśnie tego dojrzewania w brzuchu – tłumaczy Izabella Borowska

– Chleb stał się po tych w latach 90. i na początku dwutysięcznych takim zapychaczem. Dużo chemii, dużo spulchniaczy, dużo konserwantów, nawet już w samej mące. Potem powstały te marketowe piekarnie, które w ogóle nie stawiały na jakość, a przyciągały tylko zapachem – podkreśla Agnieszka Tomczyk, która ostatnio otworzyła swój trzeci lokal przy Piotrkowskiej.

Po zdrowy chleb do Warszawy albo własna piekarnia

Dziesięć lat temu Agnieszka Tomczyk jeździła po chleb do Warszawy, bo na łódzkim rynku nie mogła znaleźć odpowiedniego pieczywa. Potem razem z mężem postanowili sami otworzyć piekarnię.

– Fizycznie nie mieliśmy żadnego doświadczenia ani z kuchnią, ani z piekarnictwem, ani z cukiernictwem. Poza takim domowym. Natomiast stwierdziliśmy, że to jest coś, czego brakuje nie tylko nam, ale też naszym znajomym, przyjaciołom i ludziom, którzy chcą zjeść dobrze i zdrowo. Dlatego skupiliśmy się właśnie na tym, żeby otworzyć piekarnię – wspomina Agnieszka Tomczyk, która ostatecznie razem z mężem tajniki piekarstwa i cukiernictwa zdobyła we francuskiej szkole kulinarnej.

Ostatnio piątą piekarnię otworzył też ze swoimi kolegami Mikołaj Sych.

– Poznaliśmy się w akademiku. Chcieliśmy założyć jakiś biznes. Żeby zdobyć na to fundusze, wyjechaliśmy do Stanów. Kiedy wróciliśmy, powstało pytanie, co dalej? Wybraliśmy właśnie piekarnię. Najpierw otworzyliśmy jedną. W ciągu dwóch lat większość czasu pracowaliśmy w niej sami. Teraz mamy pięć piekarni – podsumowuje Mikołaj Sych.

Pandemia zmieniła podejście do zdrowej żywności

Według Izabelli Borowskiej z portalu Jemy w Łodzi podejście łodzian do zdrowej żywności zmieniła pandemia.

– Nauczyliśmy się też w pandemii piec chleb w domu, sięgać po lepszej jakości produkty. Bardziej świadomie wróciliśmy do korzeni – tłumaczy Izabella Borowska.

Jednak powrót do korzeni, czym jest m.in. zdrowy chleb, wcale nie musi być kosztowny. Są sposoby, by kupić zdrowe pieczywo zdecydowanie taniej.

– Współpracujemy z portalami i aplikacjami. Mamy bardzo dużo klientów właśnie w tych aplikacjach i sprzedajemy codziennie wszystko, co nam na koniec dnia zostaje. Następnego dnia od godz. 8 każdy, kto chce kupić produkty wczorajsze, może to zrobić. Wtedy dajemy do 70 proc. zniżki – dodaje Mikołaj Sych.

Posłuchaj:

https://radiolodz.pl/wp-content/uploads/2023/06/akt260523-wstawka-o-chlebie005c582a.mp3

Wartoprzeczytać

Lekcje historii - debata Radia Łódź

Lekcje historii – jak uczyć, by zainteresować dzieci i młodzież? [POSŁUCHAJ]

13 czerwca 2024
Pogoda na czwartek

Pogoda na czwartek (13 czerwca). Pochmurny poranek i deszczowe popołudnie

13 czerwca 2024
Paweł Osiewała nie będzie już brał udziału w zgromadzeniu ogólnym Związku Miast Polskich

Zmiana reprezentanta Sieradza w Związku Miast Polskich. Zamiast prezydenta będzie przewodniczący rady

12 czerwca 2024
Bp Marek Marczak nowym Sekretarzem Generalnym Konferencji Episkopatu Polski

Biskup Marek Marczak, nowy Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, swoją nową funkcję przyjmuje jako powołanie

12 czerwca 2024
Tagi: 12 czerwcaceny chleba w Łodzichleb bez konserwantów Łódźzdrowy chleb Łódź
Poprzedni artykuł

W sobotę finał Ligi Mistrzów, w środę mecz IV ligi. Szymon Marciniak posędziuje w Bełchatowie

Następny artykuł

W powiecie sieradzkim brakuje rodzin zastępczych

Następny artykuł
rodzin zastępczych

W powiecie sieradzkim brakuje rodzin zastępczych

Gra miejska

Rodzinny festyn i gra miejska dla 400 osób już w najbliższą niedzielę

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Majówka z Radiem Łódź. Zapraszamy do plenerowego studia na Zdrowiu

Dzień Dziecka z Radiem Łódź. Czekamy na was na Młynku od godz. 10

1 czerwca 2025
Mistrzostwa Polski Masters w lekkiej atletyce 2025 – ponad 100 zawodników rywalizowało na stadionie RKS w Łodzi [ZDJĘCIA]

Mistrzostwa Polski Masters w lekkiej atletyce 2025 – ponad 100 zawodników rywalizowało na stadionie RKS w Łodzi [ZDJĘCIA]

31 maja 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej