Lasy wciąż pełne grzybów. Pamiętajmy o najważniejszej zasadzie przy ich zbieraniu
Lepiej jest zebrać o kilka grzybów mniej, jeśli nie jesteśmy ich pewni, niż narazić się na zatrucie. Powikłania mogą być bardzo poważne – podkreśla toksykolog Anna Rakus.
– Podobieństwo grzybów jadalnych i trujących może sprawić, że zjemy grzyba trującego, który może prowadzić do choroby z powikłaniami narządowymi, a nawet do śmierci – dodaje ekspertka.
Natychmiastowa reakcja na objawy zatrucia
Jeśli istnieje nawet najmniejsze podejrzenie zatrucia grzybami, nie wolno zwlekać z reakcją. Natychmiast po zauważeniu jakichkolwiek objawów zatrucia, takich jak bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunka, zawroty głowy czy trudności z oddychaniem, należy wezwać pomoc medyczną lub udać się do najbliższego szpitala.