Kontrola barów z kebabami. Wykryto nieprawidłowości
Podmiana mięsa, brak informacji o alergenach i składnikach – tak prezentują się wyniki kontroli barów z kebabami w Łodzi, Zgierzu i Pabianicach. Badania przeprowadzono po raz pierwszy, a efekty nie zachęcają do jedzenia mięsa. Nieprawidłowości wykazano w czterech z sześciu lokali odwiedzonych przez inspektorów.
Najczęściej kontrole ujawniły podmianę asortymentową. – Podmiot zadeklarował, że potrawa została przygotowana z mięsa wołowo-baraniego, a przeprowadzone badania laboratoryjne wykazały oprócz wołowiny i baraniny, składniki drobiowe, kurczaka i indyka. W innym przypadku podmiot zadeklarował, że potrawa zawiera 87 proc. składników wołowych i 6 proc. składników drobiowych, a badania wykazały, że potrawa zawiera 24 proc. składników wołowych i aż 87 proc. składników drobiowych – mówi Elżbieta Wachowiec-Fiks, zastępca kierownika wydziału Wojewódzkiej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Spożywczych w Łodzi.
Kontrole będą powtarzane
Jak dodaje, w związku z licznymi nieprawidłowościami i złymi wynikami badań, kontrole w województwie będą powtarzane.
Badania kebabów przeprowadzono w całej Polsce, a łódzkie wyniki nie wyróżniają się na tle innych – wszędzie wykryto liczne błędy. Ze 109 skontrolowanych barów w kraju, aż w 89 ujawniono odstępstwa od norm.