40-kilogramowy tort i Bitwa Zup to dzisiejsze wydarzenia, które zakończyły świętowanie jubileuszu 10-lecia nadania statusu uzdrowiska miastu Uniejów.
Czytaj: Uniejów świętuje 10-lecie nadania statusu uzdrowiska
Na Rynku ugoszczono mieszkańców i turystów. Szefowie kuchni uniejowskich restauracji przygotowali dziesiątki litrów zup. Z pomidorową, do rywalizacji stanęły również siostry zakonne.
Ponieważ to jedyne w województwie łódzkim uzdrowisko słynie z wody termalnej, wykorzystuje się ją również w restauracjach, np. do kiszenia ogórków. W czasie Bitwy Zup serwowano ogórkową. Szef Kuchni Urszula Krychniak zapewniała o jej zdrowotnych właściwościach. Podkreślała, że kulinaria to ważny element uzdrowiskowej oferty Uniejowa.
Przez żołądek do serca turysty
– Kulinaria są bardzo ważne. Goście także dla nich wracają do Uniejowa. Jasne, że wody termalne przyciągają, ale kuchnia także, zwłaszcza taka, gdzie wykorzystywana jest ta woda – dodaje Uruszula Krychniak.
Uniejów jest jednym z 46 uzdrowisk w kraju, pierwszym polskim uzdrowiskiem termalnym.