Od kiedy kładzie się ser na pizzy?
Wiadomo, że na pierwszych wersjach pizzy, którą zajadali się starożytni Grecy, a następnie Rzymianie, nie było jeszcze sera. Płaski placek podawany był tylko z oliwą, czosnkiem i suszonymi lub świeżymi ziołami. Ser jako główny składnik pizzy zyskał popularność wiele wieków później, a nieodłącznym elementem dania stał się wtedy, gdy w Neapolu powstał przepis na klasyczną pizzę margheritę. Pod koniec XIX wieku restaurator Raffaele Esposito przyjmował w swoim lokalu królową Małgorzatę Sabaudzką, dla której przygotował danie w narodowych barwach Włoch. Na drożdżowym placku znalazła się więc zielona, aromatyczna bazylia, czerwony sos z soczystych pomidorów i aromatyczna, gorąca mozzarella, która miała symbolizować biel.
Kultowa mozzarella
Mozzarella to ser, który znajdziesz niemal na każdym rodzaju pizzy. Wytwarza się go z mleka krowiego, bawolego lub połączenia obu tych rodzajów. Jego charakterystyczna cecha to miękka konsystencja oraz włóknista struktura. Często serwuje się mozzarellę w towarzystwie pomidorów i świeżych ziół, ale w prawdziwy przysmak zmienia się, gdy trafia do piekarnika – staje się wówczas aromatyczna, ciągnąca i dosłownie rozpływa się w ustach.
Masz ochotę na pyszną mozzarellę na pizzy? Sprawdź ofertę Domino’s Pizza Łódź – odwiedź restaurację lub zamów smakołyki online!
Sery pleśniowe
O tym, że na słynnym placku zmieści się mnóstwo rodzajów sera, przekonał wszystkich Australijczyk Johnny di Francesco. W 2018 roku przygotował on pizzę na bazie 154 gatunków i w ten sposób trafił do Księgi Rekordów Guinnessa. W rekordowym przepisie – oprócz mozzarelli – znalazł się m.in. ser pleśniowy, który ma charakterystyczny, wyrazisty smak.
Jego różne odmiany – np. gorgonzola, camembert czy roquefort, czyli ser ze szlachetną niebieską pleśnią – pojawiają się na pizzy 4 sery (quatro formaggi). Doskonale pasują również do propozycji mięsnych i idealnie komponują się z kurczakiem. Świetnie smakują także w połączeniu z suszonymi pomidorami lub nieco słodszymi, nieoczywistymi dodatkami (np. z gruszką).
Parmezan i inne rodzaje
Parmezan i grana padano to twarde, aromatyczne sery, które kojarzą się przede wszystkim ze spaghetti, jednak pojawiają się również na pizzy. Placek posypany tartym parmezanem to prawdziwy rarytas – ten rodzaj sera nie rozpuszcza się tak jak mozzarella czy cheddar, jednak podkreśla smak potrawy. Spotkasz go przede wszystkim w popularnej kompozycji quatro formaggi, ale równie dobrze może pojawić się w propozycjach mięsnych.
Wśród innych gatunków serów, które stają się dodatkami do kultowego dania, są jeszcze m.in.: cheddar, feta i kremowe serki włoskie typu ricotta.