• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
niedziela, 8 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • 5 grudnia 2023 12.44

Jakie rodzaje serów pasują do pizzy?

Jakie rodzaje serów pasują do pizzy?

materiały prasowe

Trudno wyobrazić sobie pizzę bez aromatycznego, gorącego i ciągnącego się sera. Takie właściwości ma zapiekana mozzarella, która od kilku stuleci stanowi jeden z głównych składników uwielbianego dania. W różnych kompozycjach dodatków pojawiają się też inne rodzaje serów, np. parmezan, cheddar czy gorgonzola.

Od kiedy kładzie się ser na pizzy?

Wiadomo, że na pierwszych wersjach pizzy, którą zajadali się starożytni Grecy, a następnie Rzymianie, nie było jeszcze sera. Płaski placek podawany był tylko z oliwą, czosnkiem i suszonymi lub świeżymi ziołami. Ser jako główny składnik pizzy zyskał popularność wiele wieków później, a nieodłącznym elementem dania stał się wtedy, gdy w Neapolu powstał przepis na klasyczną pizzę margheritę. Pod koniec XIX wieku restaurator Raffaele Esposito przyjmował w swoim lokalu królową Małgorzatę Sabaudzką, dla której przygotował danie w narodowych barwach Włoch. Na drożdżowym placku znalazła się więc zielona, aromatyczna bazylia, czerwony sos z soczystych pomidorów i aromatyczna, gorąca mozzarella, która miała symbolizować biel.

Kultowa mozzarella

Mozzarella to ser, który znajdziesz niemal na każdym rodzaju pizzy. Wytwarza się go z mleka krowiego, bawolego lub połączenia obu tych rodzajów. Jego charakterystyczna cecha to miękka konsystencja oraz włóknista struktura. Często serwuje się mozzarellę w towarzystwie pomidorów i świeżych ziół, ale w prawdziwy przysmak zmienia się, gdy trafia do piekarnika – staje się wówczas aromatyczna, ciągnąca i dosłownie rozpływa się w ustach.

Masz ochotę na pyszną mozzarellę na pizzy? Sprawdź ofertę Domino’s Pizza Łódź – odwiedź restaurację lub zamów smakołyki online!

Sery pleśniowe

O tym, że na słynnym placku zmieści się mnóstwo rodzajów sera, przekonał wszystkich Australijczyk Johnny di Francesco. W 2018 roku przygotował on pizzę na bazie 154 gatunków i w ten sposób trafił do Księgi Rekordów Guinnessa. W rekordowym przepisie – oprócz mozzarelli – znalazł się m.in. ser pleśniowy, który ma charakterystyczny, wyrazisty smak.

Jego różne odmiany – np. gorgonzola, camembert czy roquefort, czyli ser ze szlachetną niebieską pleśnią – pojawiają się na pizzy 4 sery (quatro formaggi). Doskonale pasują również do propozycji mięsnych i idealnie komponują się z kurczakiem. Świetnie smakują także w połączeniu z suszonymi pomidorami lub nieco słodszymi, nieoczywistymi dodatkami (np. z gruszką).

Parmezan i inne rodzaje

Parmezan i grana padano to twarde, aromatyczne sery, które kojarzą się przede wszystkim ze spaghetti, jednak pojawiają się również na pizzy. Placek posypany tartym parmezanem to prawdziwy rarytas – ten rodzaj sera nie rozpuszcza się tak jak mozzarella czy cheddar, jednak podkreśla smak potrawy. Spotkasz go przede wszystkim w popularnej kompozycji quatro formaggi, ale równie dobrze może pojawić się w propozycjach mięsnych.

Wśród innych gatunków serów, które stają się dodatkami do kultowego dania, są jeszcze m.in.: cheddar, feta i kremowe serki włoskie typu ricotta.

Wartoprzeczytać

Jak założyć sklep internetowy w 2025 roku? 10 kroków

Jak założyć sklep internetowy w 2025 roku? 10 kroków

6 czerwca 2025
Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

4 czerwca 2025
Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

3 czerwca 2025
Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

30 maja 2025
Tagi: artykuł sponsorowany
Poprzedni artykuł

Pompa ciepła split czy monoblok – jak prawidłowo wykonać montaż?

Następny artykuł

Budowa przedłużenia ul. Wschodniej. Wykonawca zapewnia, że prace zakończą się w połowie miesiąca

Następny artykuł
Budowa przedłużenia ul. Wschodniej

Budowa przedłużenia ul. Wschodniej. Wykonawca zapewnia, że prace zakończą się w połowie miesiąca

Wkrótce test kolejnego autobusu

Pod koniec tygodnia MPK-Łódź ma rozpocząć test kolejnego autobusu. Tym razem hybrydowego

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Śmiertelny wypadek w Opocznie. Na miejscu pracują służby

Śmiertelny wypadek w Opocznie. Na miejscu pracują służby

7 czerwca 2025
Mecz Gwiazd Polska - Francja. Wyrównana rywalizacja piłkarskich legend

Mecz Gwiazd Polska – Francja. Wyrównana rywalizacja piłkarskich legend

7 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej