Festiwal Czekolady i Kawy to nie tylko degustacja
Rozpoczął się Festiwal Czekolady i Kawy współorganizowany przez Łódzkie Centrum Wydarzeń. Restauratorzy dołożyli mnóstwo starań, by zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienia.
– Ważne, żeby smakowało. Ważne, żeby było słodko. Ma być dekadenckiego, więc teraz nie liczymy kalorii. To, że coraz więcej restauracji i kawiarni zgłasza się do festiwalu i to, że coraz więcej gości przychodzi, jest najlepszym dowodem, że nie tylko ja, ale też i łodzianie kochają słodycze – podkreśla Izabella Borowska, organizatorka festiwalu.
Posłuchaj:
24 festiwalowe restauracje i kawiarnie
W festiwalu biorą udział 24 restauracje. Każda z nich przygotowuje wyjątkowy zestaw, który jest dedykowany specjalnie na tę okazję, mówi jeden z łódzkich restauratorów:
– W kawie i w deserze festiwalowym łączymy właśnie kawę z naszych ziaren oraz czekoladę. Kawą tutaj jest affogato, podane w wafelku od lodów, na spodzie też mamy wspaniałą czekoladę. Wszystko tutaj robimy na żywo. Właśnie wlewamy tę kawę przy stoliku. W deserze łączymy owoce, a dokładnie maliny, brownie pieczone właśnie przez naszą szefową, krem z mascarpone i na wierzchu mamy kopułkę z czekolady – mówi jeden z łódzkich restauratorów.
Posłuchaj:
Oprócz degustacji specjalnych potraw w menu łódzkich restauracji, biorących udział w festiwalu, można wziąć udział w konkursie na najlepsze brownie. Zgłosić się do niego mogą wszyscy specjaliści od domowych wypieków. Kandydatury można zgłaszać jeszcze dzisiaj na adres [email protected]. Autorzy czterech najciekawszych zgłoszeń sprawdzą swoje umiejętności podczas zawodów organizowanych 17 kwietnia. Dostaną półtorej godziny na przygotowanie i podane jury deseru.
Oryginalne smaki
Lista lokali biorących udział w Festiwalu Czekolady i Kawy dostępna jest w wydarzeniu na facebookowym profilu Jemy w Łodzi, a także na jego stronie. W poprzednich edycjach festiwalu można było spróbować oryginalnych smaków i mało oczywistych połączeń m.in. kawy z kurkowym kremem czy kremu czekoladowego aromatyzowanego prawdziwkami. Festiwal Czekolady i Kawy potrwa do 23 kwietnia.