XXV targi “Na Styku Kultur” w Łodzi
Już jutro (22 marca) w łódzkiej Hali Expo rozpoczną się jubileuszowe XXV targi turystyczne “Na Styku Kultur”. W przez cały weekend będzie można zapoznać się z ofertą regionów turystycznych z całej Polski.
Jednak, jak przekonują władze województwa łódzkiego, na targi warto się wybrać nie tylko po to, żeby zaplanować wakacje czy podróże.Będzie także można spróbować regionalnych przysmaków, które wezmą udział w wojewódzkim etapie konkursu “Polski Producent Żywności”. Członek zarządu województwa Andrzej Górczyński poinformował, że na targach zaprezentuje się aż 26 producentów z regionu.- Chcemy, żeby mieszkańcy województwa łódzkiego (i nie tylko) próbowali naszych rodzimych produktów. Jak mówi przysłowie: “cudze chwalicie, swojego nie znacie”. Nasi producenci będą mieli się czym pochwalić. Będzie można spróbować kiełbasy z suma, kiełbasy z mangalicy, miodu z kończyny i wiele innych produktów, które smakowo zaskoczą nie tylko komisję, ale też odwiedzających targi.
Najlepsze produkty wybrane na targach zostaną zakwalifikowane do ogólnopolskiego etapu konkursu. Poza tym marszałek województwa łódzkiego przyzna specjalną nagrodę z okazji 100-lecia istnienia województwa łódzkiego. Oczywiście, podczas targów województwo nie będzie prezentowało tylko żywności. – Będziecie mieli państwo przygotowaną ofertę turystyczną. Dostaniecie państwo gotową receptę na to, gdzie spędzić weekend w województwie. To nie tylko gmina Nieborów, ale także kolegiata w Tumie, Szlak Piwowarski, rezerwat przyrody Niebieskie Źródła i wiele innych atrakcji turystycznych, o których mieszkańcy województwa nie wiedzą – dodał dyrektor departamentu turystyki i sportu w Urzędzie Marszałkowskim Radosław Marzec.
Targi Na Styku Kultur rozpoczną się już jutro o godz. 10:00. Będzie można je odwiedzić również w sobotę i w niedzielę.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |