Szaszłyki, pomidorowa i sałatka czyli rodzinnie w Baccaro | Pogotowie kulinarne
Wspólne gotowanie z dziećmi bezcenne!!! Nic tak nie smakuje jak własnoręcznie zrobiony szaszłyk, sałatka z ulubionych owoców, pomidorowa w wersji bez makaronu i ze świeżych pomidorów posypana mozzarellą oraz owocowy kompot.
Domowy sos tzaziki
Składniki :
1ogórek, czosnek, jogurt grecki (kubek), sól, pieprz, oliwa z oliwek .
Ogórka obieramy, przekrawamy na pół. Pozbywamy się nasion i ścieramy go na tarce z grubymi oczkami. Solimy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie odciskamy ogórka i pozbywamy się nadmiaru wody. Przekładamy do miski, dodajemy jogurt, czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy oliwę.Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów
Składniki :
4-5 pomidorów, kilka listków świeżej bazylii, sól, pieprz, mozzarella
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w ćwiartki, pozbywamy sie miąższu z nasionami. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju. Przekładamy pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż pomidory będą miękkie. W razie konieczności mozemy podlać wodą. Dodajemy posiekaną bazylię. Podajemy ze startą mozzarellą.
Domowy sos jogurtowo-miodowy
Składniki:
Pół szklanki jogurtu naturalnego, 1 łyżka miodu, sok z limonki, skórka z połowy limonki, laska wanilii
Laskę wanilii rozkrawamy i wyjmujemy ziarenka. Przekładamy do miseczki z jogurtem. Dodajemy sok z limonki i skórkę z połowy limonki. Całość mieszamy i dodajemy do sałatki owocowej.
Kompot z rabarbaru
Składniki: rabarbar, 4 łyżki cukru, woda, 1 łyżka cukru waniliowego
Rabarbar umyć, odkroic liście. Pokroić w małą kostkę. Cukier wsypać do garnka, lekko zrumienić (ok.2-3 minuty). Wsypać rabarbar. Smazyć ok. 3 minuty. Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień. Dodać cukier waniliowy. Gotować kolejne 2-3minuty aż rabarbar zmięknie.
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne – warsztaty rodzinne w Baccaro | audio (m4a) audio (oga) |