X Festiwal Smaków w Uniejowie. Burak w roli głównej
W konkursowych daniach obowiązkowo musiały znajdować się dwa produkty – czerwony burak i mak. Na zwycięzcę czeka trofeum Lilia Smakosza.
Pospolity produkt można zamienić w całkiem niepospolite danie, przekonywała przewodnicząca festiwalowego jury, restauratorka Ewa Wachowicz.
– Byłam pod wrażeniem restauracji, która podała buraczka w kilku odsłonach: sałatki, ravioli, musu i pudru. Wszystko podane z kaczką. Smakowało i wyglądało wspaniale – dodaje jurorka.
Desery z maku
Z maku wyczarowywano desery, również w wielu odsłonach na ciepło i na zimno. Ile restauracji, tyle różnorodnych propozycji.
– Uczestnicy festiwalu mogli przekonać się jak rozmaite i różnorodne dania można wykreować z tego samego surowca – mówi członek jury Tomasz Wójcik.
Najważniejszymi jurorami festiwalu są jednak klienci restauracji, którzy głosowali na wybrane dania zbierając pieczątki w specjalnych paszportach. Wezmą one udział w losowaniu nagród dla uczestników.
Zdobywca Lilii Smakosza zostanie przedstawiony wkrótce.