Unijna dotacja dla Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach
Projekt dotyczy rozwoju innowacyjnych ogrodniczych produktów spożywczych we współpracy z naukowcami z Danii i Francji. Renomowani partnerzy z tych krajów wniosą do projektu unikalne doświadczenie i wiedzę. Placówka naukowa ze Skierniewic zdobyła na program 1,5 mln Euro.
– Państwowy instytut badawczy ze Skierniewic zdobył na projekt unijne dofinansowanie ze środków przeznaczonych na rozwój nauki – mówi dyrektor instytutu Dorota Konopacka.
Partnerzy projektu HortiFood Trends, polscy, duńscy i francuscy naukowcy, będą wymieniać wiedzę oraz doświadczenia dotyczące projektowania zdrowej żywności z uwzględnieniem potrzeb konsumentów rynku spożywczego. Na bazie owoców kolorowych, w szczególności jagody kamczackiej, aronii i borówki oraz świdośliwy, we wspólnym doświadczeniu będziemy projektować produkty i zastanawiać się jak to zrobić żeby te opracowane produkty zachęcały do zwiększenia konsumpcji owoców i warzyw, żeby inwestorzy zechcieli w nie ulokować swój kapitał i wdrożyć to do produkcji. Korzyści z programu mają odczuć nie tylko konsumenci, którzy będą chętniej spożywać owoce kolorowe, ale też przedsiębiorcy sektora rolno spożywczego, który będą je przetwarzać. Pozytywne skutki odczują też sami ogrodnicy, którzy mają obecnie kłopot ze zbyciem tych tak bardzo wartościowych produktów – mówi dyrektor Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach Dorota Konopacka.
Obiektem doświadczeń będzie m.in. aronia. Testy konsumenckie będą przeprowadzane w Polsce, Dani i Francji. Badania potrwają 3 lata. Wartość programu to niemal 1,5 mln Euro.