Festiwal Smaków w Uniejowie
Podczas 11. edycji Festiwalu tematem przewodnim dań głównych i deserów są marchew i jajko. Jak mówi szef jury Damian Marchlewicz- zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, aby połączyć te składniki w przepyszną całość potrzeba kreatywności.
– Z założenia może ciężko połączyć [te składniki – red.], natomiast przy użyciu wyobraźni można stworzyć naprawdę fajne potrawy i takie też serwują dzisiejsi restauratorzy i szefowie kuchni uniejowskich restauracji. Jestem mega ciekawy i mam nadzieję, że sam też odkryję jakieś nowe smaki – mówi Marchlewicz.
Tym razem, po raz pierwszy w historii Festiwalu, to kucharze decydują o tym, który z wymienionych składników zastosować w daniu głównym, a który w deserze. Wybierać będzie można spośród 16 potraw. Degustacja to najprzyjemniejsza część festiwalu, co z uśmiechem podkreślają uczestnicy Uniejowskiego Festiwalu Smaków.
– Chcemy popróbować w każdym punkcie. Zachwycają nas proponowane tutaj desery. To jest bardzo dobry pomysł, można odwiedzić miejscowe lokale, a także wypróbować kuchni – podkreśla jedna z degustatorek.
Wszystkie dania poddawane są ocenie. Do rozdania są 4 Lilie Smakosza, czyli główne nagrody w konkursie.
Festiwal potrwa do jutra (21 kwietnia)
Regulamin konkursu można znaleźć na portalu uniejow.pl.