Jakość żywienia w szpitalach do poprawki
Ministerstwo Zdrowia pragnie, aby posiłki były dobrze zbilansowane i dostosowane do stanu zdrowia pacjentów. Nowe przepisy wprowadzą m.in. listę produktów zalecanych oraz tych, które powinny być wykluczone z jadłospisów szpitalnych.
Zapytaliśmy łodzian, co sądzą na ten temat. – Dobry pomysł, bo posiłki w niektórych szpitalach są bardzo ubogie – mówi jedna z mieszkanek. – Posiłki powinny być pełnowartościowe, bo szpital to miejsce, które ma doprowadzić nas do zdrowia – dodaje kolejna.
Kiedy zmiany mogą wejść w życie?
Jeśli stan zdrowia pacjenta na to pozwoli, szpitale będą mogły dostosowywać posiłki do preferencji żywieniowych, np. oferując opcje wegetariańskie dla osób, które nie jedzą mięsa.
Przepisy mają zacząć obowiązywać od 1 października, jednak szpitale będą miały czas do 1 marca 2026 roku na wdrożenie zmian.