– Jednym z elementów, które chcemy promować jest rolniczy handel detaliczny. Każdy z nas chce jeść nie tylko smacznie, ale i zdrowo, dlatego staramy się przekonywać do szukania tych produktów u lokalnych producentów -mówił dyrektor kościerzyńskiego oddziału Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach Łukasz Kołoszczyk.
W czasie targowych konkursów wybierano najsmaczniejszą potrawę wykonaną przez koła gospodyń wiejskich i rywalizowano w konkurencji na najcięższą kościerzyńską pyrkę.
Lustracja odmian podczas Targów Jesień w Polu i Ogrodzie
W dorocznej, wrześniowej edycji wydarzenia, ziemniak występuje w roli głównej, mówi dyrektor oddziału w Kościerzynie Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach Łukasz Kołoszczyk.
– Najistotniejszym elementem targów jest lustracja odmian na poletkach demonstracyjnych. Przy okazji będą z nami firmy nasienne, które odpowiadają za poszczególne odmiany i tego, jaki będzie przyszły plon. I te informacje w mojej ocenie są najistotniejsze z puntu widzenia przyszłego sezonu, bo rolnicy będą już myśleć, co ma się pojawić na ich polach – zaznacza Łukasz Kołoszczyk.
Posłuchaj:
Do Kościerzyna zjeżdżają producenci maszyn rolniczych, nasion, żywności ekologicznej oraz specjaliści z zakresu rolnictwa i ogrodnictwa. Stałym elementem jest też kiermasz roślin.
Smakuj regionalnie
W tym roku podczas Targów Jesień w Polu i Ogrodzie zorganizowano strefę “Smakuj Regionalnie”, nie zabrakło też konkursów. Można było również zwiedzić winnicę z różnymi odmianami winorośli.