• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
czwartek, 5 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • 29 września 2022 12.44

Serwatka – niedocenione źródło białka. Jakie ma właściwości?

Serwatka – niedocenione źródło białka. Jakie ma właściwości?
O zdrowotnych właściwościach serwatki pisał sam ojciec medycyny – Hipokrates. Z kolei Galen, najsłynniejszy lekarz starożytności, przepisywał ją na wzmocnienie. Przez kolejne jednak stulecia bardziej doceniano ser, a serwatka trafiała do kosza lub kończyła jako pokarm dla zwierząt – dzisiaj wiemy, że był to błąd.

Co to jest serwatka? 

Pod terminem „serwatka” kryje się jasnożółty płyn – produkt uboczny, który powstaje przy produkcji serów i twarogów. Wyróżnia się dwa rodzaje serwatki: kwaśną oraz podpuszczkową. Ta pierwsza jest wynikiem wytwarzania twarogu, druga natomiast jest produktem ubocznym przy wytwarzaniu serów miękkich i twardych. Serwatka może powstać zarówno z mleka krowiego, jak i z produkcji kozich oraz owczych wyrobów.

Przez wiele lat była uznawana za „ekologiczny odpad” i trafiała do kosza lub stanowiła dodatek do pokarmu zwierząt gospodarczych. Obecnie serwatka przestała być traktowana jako ostatek, a współczesna technologia pozwala na wykorzystanie białka serwetkowego nie tylko w diecie, ale również w przemyśle kosmetycznym czy farmaceutycznym.

Co zawiera serwatka i jakie ma właściwości? 

Serwatka to naturalne źródło wysokiej jakości i łatwo przyswajalnych składników odżywczych, takich jak: witaminy (szczególnie z grupy B), wapń, fosfor, sód i jod, aminokwasy i minerały – więcej o zawartości serwatki przeczytasz na Mito-Med.pl.

Współczesne badania pokazują, że wyizolowane składniki odżywcze z serwatki wspomagają kształtowanie struktury mięśni. Nie oznacza to jednak, że takie suplementy dedykowane są jedynie sportowcom czy atletom. Dzięki temu, że usprawnia proces metaboliczny, serwatka pośrednio wpływa na odchudzanie. Ponadto systematyczne dostarczanie serwatki do organizmu pomaga w zwalczaniu infekcji wirusowych czy bakteryjnych, normuje ciśnienie krwi, wzmacnia odporność, wspomaga szybką odbudowę komórek, sprawdza się również podczas leczenia wrzodów żołądka.

Warto również wspomnieć, że stanowi ona doskonałe rozwiązanie w przypadku różnych dolegliwości bólowych. Badania kliniczne wykazały, że okłady z serwatki to doskonały sposób na oparzenia i opuchliznę.

To nie koniec dobroczynnego wpływu serwatki na ludzki organizm: jako że jest doskonałym źródłem bakterii kwasu mlekowego, naturalnego probiotyku, wpływa korzystnie na równowagę naszej flory bakteryjnej.

Serwatka – zastosowanie

Serwatkę najczęściej poddaje się procesowi mającemu na celu jej sproszkowanie – pozwala to na wydobycie z jej wodnego roztworu tego, co najlepsze. Serwatkę w postaci proszku możemy znaleźć w wielu produktach pod nazwą „białka mleka”, przeważnie jest w składzie przetworów mlecznych (np. lody, śmietany, jogurty, serki topione), słodyczy na bazie czekolady, różnych rodzajów sera (np. ricotta, feta itp.), suchych produktów na bazie mleka. Nierzadko stosuje się ją również jako aromat do zup w proszku, chipsów oraz sosów. Produkty do karmienia niemowląt np. mleka modyfikowane czy gotowe dania, równie często mają w swoim składzie serwatkę.

Przemysł kosmetyczny również chętnie używa serwatki – najczęściej podczas produkcji szamponów, odżywek, toników, preparatów nawilżających. Badania wykazują, że serwatka ma działania regenerujące i odżywiające skórę.

Prozdrowotne właściwości serwatki to wystarczający powód, by wprowadzić ją do naszej diety, podnosząc w ten sposób dostarczanie dobrej jakości białka. Pamiętajmy, że to, co dostarczamy do naszego organizmu, odbije się na naszym zdrowiu.

Wartoprzeczytać

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

Rewolucja na rynku nieruchomości w Łodzi: Mieszkania „pod klucz” – Trend, który warto śledzić czy chwilowa moda?

4 czerwca 2025
Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

Jak stworzyć dobre nagłośnienie dzięki zestawowi do kina domowego?

3 czerwca 2025
Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

Z jakiego tworzywa wybrać meble do ogrodu? Poradnik

30 maja 2025
Czy warto iść na studia?

Czy warto iść na studia?

29 maja 2025
Tagi: artykuł sponsorowanyco to jest
Poprzedni artykuł

Dzień Osób z Niepełnosprawnością 2022. ZUS zachęca do aktywności zawodowej i społecznej

Następny artykuł

Światowy Dzień Serca obchodzimy w Polsce 20 raz. Czy wiemy, jak o serce zadbać?

Następny artykuł
Dzień Singla - okazja do świętowania w pojedynkę

Światowy Dzień Serca obchodzimy w Polsce 20 raz. Czy wiemy, jak o serce zadbać?

10 walizek z atrapami narkotyków dla policji

10 walizek z atrapami narkotyków dla policji. Mają służyć do celów edukacyjnych

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Walczą o czystsze powietrze w Piotrkowie Trybunalskim

Walczą o czystsze powietrze w Piotrkowie Trybunalskim

5 czerwca 2025
Grzegorz Lorek

Nielegalni migranci w Piotrkowie? Władze dementują

5 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej