Jak przechowywać pieczywo
Jeżeli chcemy by pieczywo było świeże przez dłuższy czas, to warto zastosować prostą metodę – owinąć je lnianą ściereczką.
– Nie ma takiej recepty żeby bez środków chemicznych długo przechowywać pieczywo. Ja pieczywo przechowuję, jeżeli chcę zyskać dłużej świeżość, w lnianej ściereczce. Nie można go trzymać w folii, bo zmienia ona smak pieczywa. Oczywiście pakuję pieczywo w folię na życzenie klienta, ale raczej tego typu przechowywanie odradzam – podkreśla Piotr Matuszewski zastępca prezesa Cechu Piekarzy i Przedsiębiorców w Łodzi.
Posłuchaj:
Papier nie utrzyma wilgoci
Tak samo jak folii, należy unikać papierowych worków. Nadają się one tylko do ciepłego chleba.
– W papierowe woreczki raczej pakuje się ciepłe pieczywo żeby nie parowało. Papier raczej nie utrzyma wilgoci. Polecam lnianą ściereczkę, bo smak pieczywa będzie taki sam jak przed postarzeniem – radzi Piotr Matuszewski.
Posłuchaj:
Trzeba się oczywiście liczyć z tym, że pieczywo bez konserwantów zachowuje świeżość krócej, ale za to jest zdrowe.