Podsumowano Festiwal Smaków Regionu Łódzkiego
Wśród wystawców, rolników i uczestników kół gospodyń wiejskich wybrano 15 najlepszych i 15 wyróżnionych smaków regionu. Producenci prezentowali swoje wyroby w konkursach trwających od początku maja do końca września.
Czytaj także: Wypadek na DK91 w miejscowości Krężelewice
Dziś (20 października) w siedzibie Łódzkiej Agencji Rozwoju Regionalnego nagrodzono zwycięzców.
Chodziło nam o to, aby przybliżyć mieszkańcom proste smaki, dlatego te kategorie zostały tak skonstruowane, żeby były proste, pojedyncze, np. jabłka, pomidory, gruszki, ale też i takie polskie, jak zalewajka, jak chleb polski, jak ciasta. Najważniejsze jest to, żeby przybliżyć nam mieszczuchom takie proste, naturalne przywożone prosto od rolnika produkty – mówi dyrektor departamentu łódzkiej agencji rozwoju regionalnego Tomasz Cebertowicz.
Nagrody przyznano w 15 kategoriach m.in. najlepszy bigos, zalewajka, miód. W konkursie wzięło udział łącznie 75 wystawców oraz 9 kół gospodyń wiejskich.