Program „Dobry posiłek w szpitalu” – od listopada realizuje go Pabianickie Centrum Medyczne
Od listopada Pabianickie Centrum Medyczne przystąpiło do pilotażowego, ogólnopolskiego programu „Dobry posiłek w szpitalu”. W placówce zatrudniono już dietetyczkę, której zadaniem jest sprawdzanie produktów, z których przygotowano posiłki, temperatury posiłków czy ich konsystencji. Wytycznych Ministerstwa Zdrowia co do sposobu żywienia zgodnego z programem jest kilka.
– Znajduje się wśród nich m.in. opracowywanie przez dietetyka jadłospisu na co najmniej siedem dni oraz przygotowywanie posiłków w oparciu właśnie o ten jadłospis. A także zapewnienie ich regularności, co oznacza, że przerwa między posiłkami nie powinna być dłuższa niż 12 godzin – wyjaśnia Joanna Rozwens, kierująca działem żywienia w PCM.
Udział w pilotażowym programie „Dobry posiłek w szpitalu” wiąże się z dotacjami dla palcówek. Za jeden dzień hospitalizacji dla jednej osoby NFZ dopłaca szpitalom 25,62 zł. Pilotażowy program potrwa do końca czerwca 2024 roku.