Owady w produktach spożywczych. Biolodzy ostrzegają
Jak wyjaśnia dr Radomir Jaskuła z Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Łódzkiego – owady wybierają chętnie rośliny strączkowe i zboża, ale nie gardzą też słodyczami.
– To może być wszystko, od np. fasoli przez inne produkty pochodzenia roślinnego, zbożowe – szczególnie mąka, czy płatki owsiane, a kończąc na czekoladzie – w której zdarza się, że pojawia się motyl azjatycki – omacnica spichrzenka, zwany niepoprawnie molem spożywczym – dodaje dr Jaskuła.
Najlepiej wybierać produkty na wagę lub w przezroczystych opakowaniach.
Nie wyrzucajmy zainfekowanej żywności
– Część owadów nie przeżyje w temperaturze, która już jest z oknem, ale zdarza się, że nawet temperatura – 10 stopni nic nie robi tym owadom, bo kiedy trafiają do ciepłych pomieszczeń nadal się rozwijają – tłumaczy ekspert.