Małpki z wielkimi oczami
Ponocnice, nazywane także małpami nocnymi, to jedne z nielicznych naczelnych prowadzących aktywny tryb życia po zmroku. Występują w północnej części Ameryki Południowej, głównie w Kolumbii i Wenezueli, gdzie zamieszkują różne typy lasów – od naturalnych po wtórne, a nawet plantacje kawy.
Są niewielkimi małpami, osiągającymi masę około 1 kilograma, o krótkim, gęstym futrze w odcieniach szarości i brązu oraz charakterystycznie jaśniejszym, żółtawym spodzie ciała. Ich duże oczy są przystosowane do widzenia w słabym świetle, a co ciekawe – nawet światło pełni księżyca może ograniczać ich aktywność.
ZOBACZ TEŻ: Bociany czarne wracają z ciepłych krajów. Pierwsza zameldowała się samica [WIDEO]
Ponocnice prowadzą nadrzewny tryb życia i funkcjonują w niewielkich, rodzinnych grupach liczących zwykle od dwóch do czterech osobników, które są terytorialne. Gatunek ten należy także do rzadkości wśród naczelnych ze względu na monogamię – pary tworzą trwałe związki.
Nowi mieszkańcy szybko zaaklimatyzowali się w swoim otoczeniu i chętnie korzystają z przygotowanego dla nich wybiegu, który odzwierciedla ich naturalne środowisko życia.
BIP








