Iwona Zawiasa – najlepszy wiejski serowar
Ze swoim produktem tryumfowała Iwona Zawiasa z Głaniszewa w powiecie sieradzkim, ale nagród przyznano 6, w tym trzy wyróżnienia. O laury rywalizowało 11 przetwórców, produkujących na zasadach Regionalnego Handlu Detalicznego sery z mleka krowiego i koziego. W małej przetwórni Iwony Zawiasy, to nie jedyna statuetka.
– Mój serek to był serek podpuszczkowy z dodatkiem czarnuszki. W tym roku startowaliśmy też w Naturze Food, gdzie gdzie wygraliśmy też Tygiel Smaków właśnie tym naszym twarogiem, takim prawdziwym babcinym – zaznacza Iwona Zawiasa.
Posłuchaj:
Organizatorzy podkreślali, że konkurs jest jednym ze sposobów promocji lokalnej produkcji i handlu detalicznego.
Przybywa przetwórców
Co roku tych przetwórców przybywa. Szczególnie widać ich wzrost w przetwórstwie mięsa wieprzowego, ale także w obszarze właśnie serowarstwa, w przetwórstwie mlecznym. Niektóre gospodarstwa decydują się właśnie na tę formę produkcji – mówi Tomasz Kopera, dyrektor Łódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Bratoszewicach.
Posłuchaj:
Finał II edycji Konkursu “Wiejski Serowar z Łódzkiego” zorganizowano w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Kościerzynie w powiecie sieradzkim.