Nadwarciański Dzień Chleba i sekrety pozyskiwania mąki
Uczestnicy Nadwarciańskiego Dnia Chleba wzięli udział w wykładach o pozyskiwaniu zboża, a także zwiedzili wiatrak w Kocilewie, gdzie poznali sekrety obróbki ziarna i pozyskiwania mąki. Głównym punktem imprezy były praktyczne warsztaty wyrobu pieczywa dla młodzieży.
– Bardzo mnie to cieszy, że jest mnóstwo młodzieży. Pieczenie chleba jest ceremonią tutaj znaną, kultywowaną od ponad 30 lat. Tutaj jest miejsce na nadwarciański grodzie wyjątkowe, bo jest piec chlebowy. Tutaj możemy przede wszystkim przyjrzeć się temu, jak ten piec się przygotowuje, jak się wyrabia ciasto i jaka jest ceremonia też wyciągania nawet chleba, świeżego, gorącego chleba, który wcześniej był wyłożony na liściach kapusty i wyjmuje się go specjalną szuflą z tego pieca – mówi Jacek Olczyk, wójt gminy Pątnów.
Posłuchaj:
Uczestnicy mogli również spróbować smakołyków przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wydarzenie było współfinansowane przez Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego.