Laboratorium Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach mieści się w nowoczesnym, energooszczędnym budynku. W tym akredytowanym laboratorium będą prowadzone analizy pozostałości pestycydów w żywności, wodzie i glebie. Wykorzystywane tu procedury są akceptowane przez Unię Europejską.
Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności bierze udział w monitoringu żywności granicznej oraz analizuje i sprawdza jakość tych produktów tych, które już znajdują się na rynku. Największą liczbę próbek stanowią owoce i warzywa, również te sprowadzane z zagranicy lub przeznaczone na eksport. Dzięki środkom z KPO zwiększy się zarówno przepustowość tego laboratorium oraz zakres analiz – mówi Dorota Konopacka, dyrektorka Instytutu.
Laboratorium w Skierniewicach jest częścią Kompleksu Zielonych Laboratoriów, w skład którego wchodzi również Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich w Puławach. Przedsięwzięcie będzie wspierało działania państwa na rzecz ograniczania stosowania pestycydów i w przeciwdziałaniu zafałszowaniom żywności. Koszt obu należących do Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach laboratoriów wyniósł blisko 50 milionów złotych.
Oficjalne otwarcie laboratorium w Skierniewicach planowane jest jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia.