Co najlepiej wzmacnia organizm? Jakie nawyki i produkty mogą być w tym pomocne? Suplementy diety – co na odporność?
Jak działa układ odpornościowy?
Układ odpornościowy chroni organizm przed patogenami (bakteriami, wirusami, grzybami – mikroorganizmami chorobotwórczymi). Składa się z dwóch głównych mechanizmów – odporności wrodzonej i nabytej.
Odporność wrodzona bardzo często nazywana jest „pierwszą linią obrony” – to bariery mechaniczne (skóra i błony śluzowe) oraz komórki fagocytarne. Ma szczególne znaczenie dla dzieci, które po urodzeniu nie zdążyły jeszcze wykształcić indywidualnych (swoistych) mechanizmów obronnych.
Odporność nabyta rozwija się przez całe życie w odpowiedzi na kontakt z konkretnymi patogenami, co prowadzi do powstawania swoistych przeciwciał. Mechanizmy te są również podstawą działania układu immunologicznego dorosłych.
Podstawą prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego jest jego zdolność do rozpoznawania antygenów i eliminowania ich bez szkody dla własnych tkanek.
Czy możemy zbudować odporność? Jakie naturalne preparaty, leki lub domowe sposoby mogą wspierać nasz układ immunologiczny?
Co jeść, aby wzmocnić odporność?
Pełnowartościowa dieta to podstawa prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego i równocześnie „najlepszy lek na odporność”.
Bez odpowiednich nawyków żywieniowych nawet przyjmowanie wysokich dawek „witamin na wzmocnienie organizmu” nie uchroni nas przed infekcją.
Jakie składniki powinna zawierać dieta na odporność?
- Białka, nienasycone tłuszcze i węglowodany złożone – to podstawowe elementy zdrowego jadłospisu, których spożycie powinno być dostosowane do wieku, masy ciała, aktualnych potrzeb i stanu zdrowia.
- Dieta wzmacniająca układ immunologiczny to także witaminy i minerały – szczególnie witamina D, witamina C, witamina E, cynk oraz naturalne przeciwutleniacze obecne w owocach i warzywach.
Jak zwiększyć odporność? Zadbaj o podstawy. To jeden z najbardziej skutecznych naturalnych sposobów, które pomagają uchronić przed przeziębieniem. Dopiero w drugiej kolejności warto sięgać po leki na odporność czy przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne właściwości suplementów.
Domowe sposoby na poprawę odporności
Od pokoleń stosowano naturalne produkty spożywcze w celu wspierania zdrowia. Niektóre tradycyjne przekonania mają swoje uzasadnienie naukowe.
- Czosnek zawiera allicynę, która wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe.
- Miód działa przeciwzapalnie i wspiera regenerację błon śluzowych.
- Cytryna, bogata w witaminę C, może skracać czas infekcji.
- Imbir wykazuje działanie rozgrzewające oraz wspiera aktywność limfocytów T.
Choć wiele z tych domowych sposobów na wzmocnienie organizmu w teorii może być pomocnych, to w praktyce ich skuteczność w zwiększaniu odporności zależy od dawki obecnych w nich bioaktywnych związków. Niestety produkty „na odporność” często nie dostarczają takich ilości korzystnych substancji, które mogłyby wywołać realny efekt.
Co jednak jeśli chcemy korzystać z właściwości właśnie tych konkretnych składników. Warto wtedy sięgać po wyciągi czy ekstrakty – pamiętając równocześnie o praktykowaniu zdrowej diety wzmacniającej odporność.
Rośliny i zioła wspierające układ immunologiczny
Niektóre produkty roślinne dostarczają korzystne związki, które mogą wzmocnić osłabiony organizm. Kapsułki suplementów na odporność często w swoich składach zawierają:
- jeżówkę purpurową (Echinacea purpurea), która stymuluje aktywność makrofagów i zwiększa produkcję cytokin,
- czarny bez (Sambucus nigra) o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym,
- acerolę, jedno z najbogatszych źródeł naturalnej witaminy C.
Również adaptogeny (np. ashwagandha czy żeń-szeń) mogą poprawiać odpowiedź immunologiczną organizmu i zmniejszać podatność na działanie drobnoustrojów – zwłaszcza w okresach przewlekłego stresu.
Które witaminy są najlepsze na wzmocnienie odporności?
Spośród składników odżywczych najczęściej mówi się o witaminach na odporność: D i C.
- Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych. Jej suplementacja w dawkach dostosowanych do wieku i masy ciała jest szczególnie zalecana w okresie jesienno-zimowym oraz przy niedoborach.
- Badania wskazują, że regularne spożycie witaminy C może skrócić czas trwania infekcji, choć jej działanie prewencyjne jest stosunkowo ograniczone.
Warto zaznaczyć, że najlepsze efekty obserwuje się w przypadku trzymania się rekomendacji dziennego spożycia. Aby wpływać na poprawę odporności, należy zapobiegać niedoborom.
Rola kwasów omega we wspieraniu odporności
Kwasy omega-3 wpływają na hamowanie procesów zapalnych. Działają poprzez modyfikację składu błon komórkowych i regulację produkcji cytokin. Kwasy z rodziny omega-6 są również istotne, jednak ich nadmiar może sprzyjać powstawaniu stanów zapalnych.
Omega-3 znajdziesz w rybach morskich, oleju lnianym i nasionach chia. W przypadku suplementów warto wybierać te zawierające olej rybi, np. z anchovis, dorsza lub rekina.
Przy wyborze preparatów warto zwracać uwagę na wskaźnik TOTOX. EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności) rekomenduje, aby jego wartość w surowcu była niższa niż 25. Przykładowo w suplementach diety formeds TOTOX nie przekracza 16,4.
Wartoprzeczytać
Sposoby na wzmocnienie odporności u dzieci
Podobnie jak dorośli, dzieci potrzebują odżywczej diety bogatej w witaminy i składniki mineralne. Szczególną uwagę należy zwrócić na witaminę D, cynk, żelazo oraz witaminy C i E.
W dzieciństwie częściej występują infekcje bakteryjne. Wiąże się to z koniecznością częstszego włączania leczenia antybiotykami. Dla dorosłych priorytetem powinno być wdrożenie działań, które mają na celu odbudowanie odporności u swoich dzieci po przeprowadzonej antybiotykoterapii.
Warto poruszyć ten temat z lekarzem i włączyć stosowanie probiotyków.
Jak zadbać o odporność w ciąży?
Ciąża to wyjątkowy okres, w którym funkcje układu immunologicznego ulegają pewnym modyfikacjom. Z jednej strony organizm musi zachować zdolność do ochrony przed patogenami, a z drugiej dostosowuje się do tego, aby nie wpływać negatywnie na zdrowie rozwijającego się płodu.
W ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na energię, najważniejsze makroskładniki oraz witaminy i składniki mineralne. Aby zachować pełnię zdrowia (w tym wysoką odporność) i zapewnić odpowiednie warunki dziecku, ważna jest zróżnicowana dieta bogata we wszystkie niezbędne elementy.
Rekomendowana jest także suplementacja, którą w ciąży zawsze należy wprowadzać pod kontrolą specjalisty. Odporność w tym czasie jest niezwykle ważna, jednak niewskazane jest zażywanie preparatów, które nie są dostosowane do potrzeb kobiety.
Jak styl życia wpływa na odporność?
Nasze nawyki bezpośrednio oddziałują na kondycję układu immunologicznego. Brak aktywności fizycznej, zły sen czy przewlekły stres mogą zaburzać jego funkcjonowanie.
Co powinno być naszym priorytetem?
- Regularna aktywność – tygodniowo: minimum 150 minut ćwiczeń o umiarkowanej intensywności lub minimum 75 minut intensywnego treningu.
- 7-9 godzin snu w odpowiednich warunkach.
- Nauka umiejętności radzenia sobie w sytuacjach stresowych.
Kiedy powinno się sięgnąć po leki na odporność?
Leki immunostymulujące mogą być wskazane w sytuacjach osłabionej odporności, jednak zawsze po konsultacji z lekarzem (nawet w przypadku preparatów bez recepty).
W codziennej profilaktyce można rozważyć wprowadzenie dobrej jakości suplementów diety. Wybrane produkty powinny zawierać standaryzowane dawki składników wspierających układ odpornościowy.
Należy pamiętać, że suplementacja jest uzupełnieniem zdrowego stylu życia, a nie jego substytutem. Regularna dieta, ruch i sen stanowią fundamenty odporności, których nie kupimy w aptece.
Bibliografia
1. Krauss, A. (2019). Fizjologa żywienia. Warszawa: Wydawnictwo lekarskie PZWL.
2. Dymarska, E. (2016). Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka. Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy, 2(19).
3. Łupińska, A., Michałus, I., Zygmunt, A., Stawerska, R., & Lewiński, A. (2022). Witamina D i kwasy tłuszczowe omega-3 a układ immunologiczny i prewencja nowotworów. Lekarz POZ, 8(5).
4. Hemilä, H., & Chalker, E. (2023). Vitamin C reduces the severity of common colds: a meta-analysis. BMC Public Health, 23(1), 2468.
5. Yousefi, T., Memar, M. Y., Jazi, A. A., Zand, S., Reiter, R. J., Amirkhanlou, S., & Mir, S. M. (2024). Molecular pathways and biological roles of melatonin and vitamin D; effects on immune system and oxidative stress. International Immunopharmacology, 143, 113548.
6. Lewandowska, A. (2023). Właściwości immunomodulacyjne witaminy D oraz jej wykorzystanie w prewencji i leczeniu wybranych jednostek chorobowych. Alcumena. Pismo Interdyscyplinarne, (3 (15)).
7. Różański, H. (2021). Naturalne metody podnoszenia odporności na infekcje. Immunożywienie. Herbalism, 7(1), 153-174.
8. Saran-Jagodzińska, A. (2020). Kiedy należy rozważyć stosowanie kwasów omega-3. Lekarz POZ, 6(5), 278-285.
9. EFSA Panel on Biological Hazards (BIOHAZ). (2010). Scientific opinion on fish oil for human consumption. Food hygiene, including rancidity. EFSA Journal, 8(10), 1874.
10. Swora-Cwynara, E., Polaczykb, A., & Dobrowolskac, A. (2023). Żywienie kobiet w ciąży i karmiących piersią. Pielęgniarstwo Polskie, 102.