Warsztaty kulinarne w Kutnie
Jednym z punktów programu Dni Kultury Żydowskiej w Kutnie były warsztaty kulinarne. Zorganizowano je w niedzielę (27 listopada) – wypróbowano cztery przepisy z kuchni przedwojennej kucharki – Fani Lewando na sałatki:
- jabłkową,
- z pieczonych buraków,
- z persymony,
- ziemniaczaną.

Na stołach podczas kutnowskich warsztatów znalazły się:
- jajka,
- cebula,
- jabłka,
- selery,
- granaty,
- szczypior,
- buraki.
Jednymi z uczestników warsztatów kulinarnych w Kutnie byli państwo Rzeźniczcy. Jak mówiła Magdalena Modrzejewska-Rzeźnicka, gotowanie to pasja, a szczególnym zainteresowaniem cieszy się właśnie kuchnia żydowska.
Posłuchaj:
W przyszłym tygodniu Dni Kultury Żydowskiej w regionie łódzkim zawitają do Skierniewic.