Czym jest indeks glikemiczny?
Aby zrozumieć, na czym polega dieta z niskim indeksem glikemicznym, w pierwszej kolejności należy poznać pojęcie samego indeksu glikemicznego. Jest to wyrażona w procentach wartość określająca stosunek tempa wzrostu glikemii po spożyciu konkretnego produktu do tempa wzrostu tego wskaźnika po spożyciu jednakowej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Definicja może wydawać się dość skomplikowana, wystarczy jednak zapamiętać, że produkty z wysokim IG powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi bezpośrednio po ich spożyciu. Z punktu widzenia naszego organizmu nie jest to korzystne zjawisko, dlatego znacznie lepszym wyborem są produkty z niskim IG.

Jakie są podstawowe zasady diety z niskim indeksem glikemicznym?
W komponowaniu diety z niskim indeksem glikemicznym, w przeciwieństwie do większości diet odchudzających, podstawową rolę odgrywa nie kaloryczność, ale znajomość IG poszczególnych produktów. Najwygodniej zaopatrzyć się w specjalne tabele z listą najczęściej spożywanych pokarmów i przyporządkowaną do nich wartością indeksu glikemicznego. Im niższy IG, tym bardziej pożądany w diecie jest dany produkt.
W praktyce oznacza to, że, aby przestrzegać założeń tej diety, nie trzeba wcale rezygnować ze spożywania wszystkich ulubionych produktów ani zagłębiać się w tabele kaloryczne. Wystarczy tylko starannie wybierać to, co jemy. Bazując na samych produktach z niskim IG, wciąż można przygotowywać smaczne, różnorodne dania z korzyścią dla swojego zdrowia. Dla przykładu zaliczamy do nich chociażby awokado, truskawki, cukinię czy kaszę gryczaną.
Produkty o wysokim IG, których należy unikać, stosując dietę z niskim IG to na przykład arbuz czy płatki kukurydziane. Wybór dozwolonych produktów wciąż jednak jest dość szeroki, przez co dieta z niskim IG ma naprawdę wielu zwolenników wśród osób, które wcześniej bez skutku próbowały stosować inne diety odchudzające.
W przypadku osób wymagających żywienia medycznego stosowanie diety z niskim indeksem glikemicznym również jest możliwe. Wystarczy sięgnąć po specjalistyczne preparaty przygotowane z myślą o takich osobach, na przykład Diben DRINK.
Dla kogo jest odpowiednia dieta z niskim indeksem glikemicznym?
Dieta z niskim glikemicznym jest zalecana przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzycę, jednak korzyści z jej stosowania mogą odnieść również wszyscy, którzy chcą się po prostu zdrowiej odżywiać, a przy okazji pozbyć nadmiaru zbędnych kilogramów. Ponadto jej stosowanie zaleca się osobom zmagającym się z problemem hiperglikemii stresowej (więcej na temat hiperglikemii i zaleceń żywieniowych związanych z tym stanem możesz przeczytać na: https://radiokolor.pl/polecamy/r/682/hiperglikemia-stresowa-co-to-jest-i-jaka-diete-stosowac).
Dieta z niskim indeksem glikemicznym jest na tyle uniwersalna i bezpieczna w stosowaniu, że z powodzeniem można uznać ją za prawidłowy sposób odżywiania w przypadku większości z nas. Zanim jednak zdecydujesz się na wprowadzenie dużych zmian w swoim jadłospisie, zawsze dobrze jest skonsultować je z lekarzem lub dietetykiem.