Jakich potraw warto spróbować odwiedzając Bory Tucholskie?
Bory Tucholskie są miejscem kojarzącym się z naturą i zachwycającymi krajobrazami. Nie wszyscy wiedzą, ale jest to również teren słynący z grzybów i ryb, które można zarówno zbierać i łowić, jak i jeść w okolicznych restauracjach. Co więcej, coraz więcej turystów odwiedza Bory też, aby skosztować rzemieślniczego browaru.
Artykuł partnera

Czym wyróżniają się Bory Tucholskie?
Bory Tucholskie to kompleks borów sosnowych, będący jednym z największych w Polsce. Położony jest na terenie województwa pomorskiego i kujawsko-pomorskiego, a jego obszar zajmuje około 300 000 hektarów.
To, co wyróżnia Bory Tucholskie, to przede wszystkim bogaty i różnorodny, a zarazem czysty krajobraz. Można tam spotkać spektakularne miejsca widokowe, za które odpowiedzialne są zarówno rozległe lasy, jak i liczne jeziora, otoczone przez dorzecza dwóch rzek Brdę i Wdę.
Kraina bogata w świeże ryby i grzyby
Oprócz wspaniałej fauny, Bory Tucholskie słyną również z urodzajnej flory. Rzesze turystów szczególnie przyciągają żyjące w regionalnych zbiornikach wodnych ryby oraz rosnące w rozległych obszarach leśnych grzyby.
W Borach Tucholskich stwierdzono występowanie około 30 gatunków ryb. Do najczęściej występujących ryb zaliczają się m.in. szczupak, lin, okoń, węgorz europejski, płoć, kleń i leszcz. W ostatnich latach, w wyniku zarybień obszarów wodnych występujących w Borach Tucholskich, pojawiły się ponadto nowe gatunki ryb, np. tołpyga biała. Miłośnicy wędkarstwa z pewnością będą zadowoleni. Co warto podkreślić, w jeziorach znajdujących się w Borach Tucholskich istnieje możliwość połowu ryb w wydzielonych do tego specjalnych strefach.
Bory Tucholskie to także raj dla grzybiarzy. Występuje tam bowiem aż 483 gatunków grzybów. Grzyby pojawiają się już w czerwcu i rosną do późnej jesieni. Naturalnie ich wyrastaniu sprzyja najbardziej odpowiednia pogoda idealne warunki to ciepłe noce oraz częste opady deszczu. Najczęściej występującymi gatunkami grzybów, rosnącymi w Borach Tucholskich, są borowiki szlachetne (nazywane powszechnie prawdziwkami), pieprzniki jadalne (popularnie zwane kurkami) i koźlarze babki (potocznie określane koźlakami, brzozakami). Ponadto spotkać można takie grzyby, jak: podgrzybki, czubajki kanie, maślaki, rydze oraz gąski (zielone i szare).
Jak widać, Bory Tucholskie to istna kraina szczęścia dla fanów zbierania grzybów i połowu ryb. Ale nie tylko dla nich. Z uwagi na szeroki zasób grzybów i ryb, wiele okolicznych restauracji oferuje potrawy z wykorzystaniem właśnie tych składników. Jeżeli zatem ktoś woli jeść grzyby i ryby, a niekoniecznie je zbierać i łowić, to z pewnością będzie mógł ich spróbować w miejscowych lokalach gastronomicznych.
Będąc w Borach Tucholskich spróbuj też lokalnych trunków
Odwiedzając Bory Tucholskie, szczególnie będąc smakoszem piwa, warto także odwiedzić regionalny browarPrzystanek Tleń.
Przystanek Tleń to klimatyczny obiekt w Borach Tucholskich, otoczony zachwycającą okolicą, a przede wszystkim tym, co w rejonie najlepsze lasami, rzeką i jeziorem. W 2015 roku powstał tam browar, który podbił serca turystów odwiedzających region. Siłą browaru jest jego rzemieślniczy charakter piwo warzone jest powoli i uważnie, a nie na masową skalę. Najbardziej uznanymi piwami wśród kosztujących są pils, pszeniczne oraz piwo na miodzie gryczanym. Są to flagowe piwa, które po prostu trzeba spróbować będąc w Borach Tucholskich. Poza nimi, w browarze warzone są piwa specjalne, takie jak witbier, porter czy marcowe.
Reasumując, Bory Tucholskie mają naprawdę wiele do zaoferowania. Co najważniejsze, to atrakcyjne widoki i cała masa możliwości na spędzanie czasu wśród przyrody. Bez wątpienia, Bory są miejscem szczególnie idealnym dla wędkarzy i grzybiarzy lub po prostu smakoszy ryb i grzybów, ponieważ okolica z nich słynie. Z kolei kto lubi kosztować regionalnych piw, powinien koniecznie zainteresować się browarem w Przystanku Tleń. Dla każdego coś dobrego.