Ramen Festwal 2021 – V edycja święta koneserów japońskiej kuchni
Rozpoczęła się 5. edycja kulinarnego Ramen Festiwal 2021. Koneserzy kuchni japońskiej będą mogli skosztować 26 specjalnych ramenów w 35 restauracjach w Łodzi, Pabianicach, Aleksandrowie Łódzkim i Zgierzu.

Czym jest ramen – egzotyczna potrawa z kraju kwitnącej wiśni? Głównym składnikiem tego dania jest bulion, na którym oparty jest cały smak, opowiedział Zbigniew Stelmaski z jednej z łódzkich restauracji. – Taki bulion wołowy jest robiony, np. z kości. Do tego dochodzi makaron alkaiczny oraz różnego rodzaju warzywa.
Od samego początku festiwal spotkał się z dużym zainteresowaniem ze strony miłośników japońskiej kuchni. Zdaniem kucharza, dzięki festiwalowi ramen może zyskać w Polsce na popularności, ponieważ jest bardzo sycący i daje przyrządzającym go duże pole do popisu. – Ta potrawa jest na piedestale, choćby dlatego, że łączy w sobie dwa posiłki – zupę i drugie danie. Można zrobić tak wiele wersji ramenu, że to się nigdy nie znudzi. Da się przyrządzić ten specjał na bazie curry, bulionie rybnym, wołowym; można przebierać w składnikach – dodał Zbigniew Stemalski.
Ramen Festiwal 2021 potrwa do 14 listopada.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |