Rosną ceny żywności na rynkach. Ekonomiści nie mają dobrych informacji
Łodzianie, którzy zakupy robią na rynkach odczuwają wzrost cen. Rosnąca inflacja, sprawia, że coraz droższe są codzienne zakupy, szczególnie żywnościowe, gdzie odnotowuje się nawet kilkunastoprocentowy wzrost cen.
Łodzianie, którzy swoje zakupy robią na Zielonym Rynku, na placu Barlickiego narzekają przede wszystkim na coraz wyższe ceny mięsa, warzyw i owoców.
– Lepsze wędliny kosztują przynajmniej 30 zł za kilogram. To jest dużo. Za ziemniaki płaci się jak za zboże, podobnie za inne warzywa i owoce – mówią klienci łódzkich rynków.
Niestety, ekonomiści nie mają dobrych informacji. Dopiero w przyszłym roku tempo wzrostu inflacji się obniży. Wynika to z kilu czynników. Nie bez znaczenia są problemy z hodowlą, susza i słabe zbiory. – Mięso wieprzowe w sklepach zdrożało 12%. Warzywa korzeniowe również zdrożały, co jest wynikiem słabego urodzaju związanego z suszą – mówi Piotr Szpunar z Narodowego Banku Polskiego.
Nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższym czasie Rada Polityki Pieniężnej podwyższyła stopy procentowe, co zatrzymałoby inflacje. Towarzyszy jej jednak duży wzrost gospodarczy.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |