Różowa czekolada i wegańskie wuzetki
Po raz czwarty w Łodzi odbędzie się Festiwal Czekolady i Kawy. Weźmie w nim udział ponad dwadzieścia kawiarni i restauracji, które serwować będą desery i kawy.

Portal Jemy w Łodzi we współpracy z Łódzkim Centrum Wydarzeń, co roku, z okazji światowego Dnia Czekolady, który przypada 12 kwietnia organizują festiwal, podczas którego kawiarnie i restauracje zapraszają gości na wyjątkowe menu. Łasuchy mogą liczyć na popisowe desery, nowoczesne monoporcje i kreatywne wypieki oraz odpowiednio dobrane kawy, które pomogą wydobyć ze słodkości maksimum smaku. Festiwal będzie okazją dla szefów kuchni i cukierników, by zaprezentować pełnię swoich umiejętności, a dla baristów, aby pokazać, że parzenie kawy potrafi być sztuką.
– Ten poziom deserów jest coraz wyższy i co istotne, od ubiegłego roku zaczynamy go łączyć z tematem kawowym. Postawiliśmy wyzwanie, głównie kawiarniom w tym roku, aby kawa idealnie pasowała do deseru, aby idealnie podkreślała jego smak – mówi Izabela Borowska z Portalu Jemy w Łodzi.
Festiwalowi towarzyszyć będą liczne warsztaty, m.in. w Manufakturze Czekolady będzie można zrobić swoją czekoladę.- Każdy uczestnik będzie własnoręcznie temperował czekoladę na blacie granitowym, wylewał ją do foremki – zapowiada Aleksandra Duliba.
Podczas festiwalu obok monoporcji będzie można spróbować musów z najwyższej jakości czekolady. Pojawi się czekolada ciemna, biała, a nawet różowa. Będą połączenia z owocami, orzechami i nietypowymi przyprawami. Goście będą mogli sprawdzić jak smakuje złoty deser, deser w stylu azjatyckim, wegańska WZ, a nawet słodki burger! Festiwal potrwa 10 dni, od 5 do 14 kwietnia.
ZDJĘCIA, NAGRANIA WIDEO, WIĘCEJ INFORMACJI Z ŁODZI I REGIONU |