• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
piątek, 6 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Radio Łódź
    Radio Łódź
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 2 stycznia 2019 01.32

Rewelacyjne pierniczki Marty Błaszczyk | Pogotowie kulinarne

Marta Błaszczyk ze Spiżarni Rydzyńskiej zdradziła swój przepis na pierniczki, które od razu po zrobieniu nadają się do jedzenia, są kruche i pachną przyprawami.
Udostępnij na FacebookuTwittnij

Rewelacyjne pierniczki Marty Błaszczyk | Pogotowie kulinarne

Marta Błaszczyk ze Spiżarni Rydzyńskiej zdradziła swój przepis na pierniczki, które od razu po zrobieniu nadają się do jedzenia, są kruche i pachną przyprawami.

49642 29ceb5a3e9d5795252b2ebf1dc87dab8

Składniki

500 g mąki pszennej tortowej eko
200 g miodu (jeżeli jest skrystalizowany, należy go podgrzać aby osiągnął
płynną konsystencję)
Ok 80 g cukru pudru (np. trzcinowego)
1 jajko
Przyprawa do piernika własnej roboty (przepis poniżej)
2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
120 g masła rozpuszczonego, ostudzonego

Przyprawa do piernika:
Proporcje wg uznania, z naciskiem na dużą ilość goździkówsmiley wink
Goździki
Kardamon
Anyż gwiaździsty
Cynamon
Ziele angielskie
Imbir suszony
Sucha skórka pomarańczowa (ususzona z pomarańczy eko, z niewoskowaną skórką)
Kakao niesłodzone

Składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować młynkiem do kawy.

Lukier:
150 g cukru pudru
1 białko
6 kropel z cytryny

Wszystko razem dokładnie utrzeć. Nie używać końcówki do białek, żeby nie
napowietrzyć masy. Lukier powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

49642 424bf97eefb0527d4d55d31cf750193349642 1f64e8285ffbcc0ffac6b0f252591678

Przepis:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść. Dodać przyprawę do piernika.
Rozgrzać piec do ok 175 stopni.
Rozwałkować na placek grubości ok 1 cm – ważne aby nie był za cienki.
Wykroić pierniczki foremkami i przenieść na blachę wyłożoną papierem do
pieczenia.
Włożyć do nagrzanego piekarnika z termo obiegiem.
Piec dość krótko (ok 5-8 minut), wyjąć jak tylko delikatnie zbrązowieją
brzegi. Nie czekać aż będą całe brązowe, bo stwardnieją.
Jeżeli pierniczki mają być ozdobą choinki, zaraz po wyjęciu z pieca,
patyczkiem do szaszłyków, nieostrą końcówką zrobić dziurki. Przez nie
później można przewlec tasiemkę.
Przechowywać w słoiku z dodatkiem suchej skórki pomarańczowej. Pierniczki
nasiąkną cytrusowym aromatem i pozostaną miękkie.

Dekorowanie:
Na ostudzone pierniki.
Lukier przelewam do torebki strunowej albo torebki foliowej i
zamykam/zawiązuję górę. W dolnym rogu torebki wycinam maleńką dziurkę. Przez
nią wydostaje się lukier, którymi ozdabiam pierniki. Ważne aby dekorować
pewną ręką, szybko i w sposób przemyślany. Niech lukru nie będzie za dużo,
ma być ozdobą piernika a nie jego składnikiem.
Zostawić do zastygnięcia (ok 1-2 godziny).

49642 376fc6bd97f2774aab5dd7da4cc2ee1349642 47f84c9766911cafcd4994242c28439f

A oto jak powstawały pierniczki Marty Błaszczyk

NazwaPlikAutor
Pierniczkiaudio (m4a)
audio (oga)

Wartoprzeczytać

Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

6 czerwca 2025
Zasłużony polski pilot upamiętniony na łódzkim lotnisku. "To było jego całe życie"

Zasłużony polski pilot upamiętniony na łódzkim lotnisku. “To było jego całe życie”

6 czerwca 2025
Pogoda na weekend. Zmiana pogody i silne burze

Pogoda na weekend. Zmiana pogody i silne burze

6 czerwca 2025
Łódź inwestuje pieniądze z UE. Na co przeznaczy ponad miliard zł?

Łódź inwestuje pieniądze z UE. Na co przeznaczy ponad miliard zł?

6 czerwca 2025
Poprzedni artykuł

Potrącenie na torach tramwajowych na al.Włókniarzy

Następny artykuł

Poświąteczny detoks | Jestem Eko

Następny artykuł

Poświąteczny detoks | Jestem Eko

Danie na jeden kęs - pieczarki faszerowane Beaty Królikiewicz | Pogotowie kulinarne

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

Piknik Bez Barier na Starym Rynku w Łodzi

6 czerwca 2025
Zasłużony polski pilot upamiętniony na łódzkim lotnisku. "To było jego całe życie"

Zasłużony polski pilot upamiętniony na łódzkim lotnisku. “To było jego całe życie”

6 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej