• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
poniedziałek, 2 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Radio Łódź
    Radio Łódź
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 24 października 2017 02.30

“Babka lekarska” i śniadaniowa kasza gryczana z warzywami | Pogotowie kulinarne

Tym razem Karolina Kochanowska - Piekarska autorka dietetycznego bloga "Babka lekarska" proponuje kaszę gryczaną z warzywami na śniadanie!!! Ogrzewa organizm. Daje moc i energię na cały dzień! Kaszę można przygotować zarówno na ciepłe, pożywne śniadanie, jak i na lunch lub też zabrać ją do pracy jako sałatkę. Pomysł na kaszę może tez być inspiracją, podmieniając składniki na inne – swoje ulubione lub uzupełniając je np. o pestki dyni, natkę pietruszki, domowe pesto można stworzyć własną kompozycję.
Udostępnij na FacebookuTwittnij

“Babka lekarska” i śniadaniowa kasza gryczana z warzywami | Pogotowie kulinarne

Tym razem Karolina Kochanowska – Piekarska autorka dietetycznego bloga “Babka lekarska” proponuje kaszę gryczaną z warzywami na śniadanie!!! Ogrzewa organizm. Daje moc i energię na cały dzień! Kaszę można przygotować zarówno na ciepłe, pożywne śniadanie, jak i na lunch lub też zabrać ją do pracy jako sałatkę. Pomysł na kaszę może tez być inspiracją, podmieniając składniki na inne swoje ulubione lub uzupełniając je np. o pestki dyni, natkę pietruszki, domowe pesto można stworzyć własną kompozycję.

39471 5fb4b6cac27e4cb4c8fd26a3e731af83

PRZEPIS

SKŁADNIKI (na porcję dla 2 osób):

1/2 szklanki kaszy gryczanej palonej (ok. 80 g)
1 pomidor malinowy (tylko w sezonie)
1 duży ogórek kiszony (lub 2 mniejsze)
garść chipsów z buraka
kilka liści cykorii
garść liści świeżej bazylii
kiełki (np. brokułu, jarmużu, lucerny)
oliwa z oliwek lub olej lniany
ocet balsamiczny
kurkuma
ulubiona mieszanka pikantnych przypraw np. cudownie aromatyczny baharat

PRZYGOTOWANIE:

Kaszę dokładnie opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do garnka z grubym dnem i zalej wodą w proporcji 2:1 (na 1/2 szklanki kaszy będziesz więc potrzebować 1 szklanki wody). Dodaj szczyptę soli. Od momentu, gdy kasza zacznie wrzeć, gotuj ją na najmniejszym ogniu z lekko uchyloną pokrywką, aż wchłonie całą wodę (zajmie to ok. 10-15 minut). Możesz również wyłączyć ją już parę minut po zagotowaniu, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, żeby spokojnie wchłonęła cały płyn.

Podczas gdy kasza się gotuje naszykuj warzywa. Sparz wrzątkiem pomidora i obierz go ze skórki, a następnie pokrój w kostkę. Ogórka i liście cykorii również pokrój w kosteczkę, a chipsy z buraka po prostu lekko przesiekaj. Pokrój również liście bazylii.

Gdy kasza będzie gotowa dodaj do niej wszystkie warzywa, tak by dzięki temu stały się ciepłe. Całość wymieszaj z oliwą (ok. 1 łyżki), octem balsamicznym (do smaku, ok. 1 łyżeczki) i przyprawami duża szczypta kurkumy, nieco mniejsza szczypta przyprawy baharat. Kaszę przełóż do dwóch miseczek, na wierzch nakładając porządną porcję kiełków.

Gotowe! Zajadaj ze smakiem.

39471 64c3a12fc454f0ec8d97b5dc3715fb5439471 df12572441dfef829f31e654474ee53039471 e46afcde94a65958825b3f2e6dd5b761

CHIPSY Z BURAKA
Buraki umyj, osusz, obierz ze skóry i szerokim, ostrym nożem pokrój na cienkie plasterki, mniej więcej tej samej grubości. Przełóż je do miski i dokładnie natrzyj niewielką ilością tłuszczu przeznaczonego do pieczenia (np. oleju ryżowego), wymieszanego z odrobiną soli morskiej, himalajskiej lub kamiennej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i nasionami czarnuszki. Buraki rozłóż na papierze do pieczenia na kratce lub blasze i piecz w temperaturze 160-180 st. C z termoobiegiem przez ok. 10-12 minut, pilnując aby się nie przypaliły (mają po prostu zmięknąć).
Tak przygotowane chipsy możesz przechowywać w lodówce w szklanym, szczelnie zamkniętym pojemniku nawet do 3-4 dni. Świetnie nadają się jako dodatek do kasz, sałatek, na kanapkę czy jako przekąska np. w towarzystwie hummusu 🙂

Przepis jak własnoręcznie zrobić cudownie aromatyczną przyprawę baharat znajdziesz w bezpłatnym e-booku 7 przepisów na kulinarne hity warsztatów “Babki Lekarskiej” dostępnym za zapis na newsletter np. na tej stronie tej stronie http://www.subscribepage.com/kuchenne-zapiski

NazwaPlikAutor
Pogotowie kulinarne 15 10 2017 Kasza gryczana z warzywamiaudio (m4a)
audio (oga)
39471 a5ae7a2e4d99c3feeedd0c3f2a683fe8

Historyk sztuki z wykształcenia, dietetyczka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej z zamiłowania. Jako Babka Lekarska uzdrawia przez gotowanie, pokazuje jak jeść zdrowo, a przy tym pysznie i kolorowo, w ramach dewizy: Jedz, ciesz się życiem, zdrowej i chudnij.Pomaga głównie kobietom dzięki zmianom sposobu odżywiania pozbyć się wielu dolegliwości, mieć więcej energii na co dzień, po prostu dobrze się czuć w swoim ciele.
Wiedzą i doświadczeniem dzieli się na blogu www.babkalekarska.pl, w mediach społecznościowych: www.instagram.com/babka_lekarskaiwww.facebook.com/BabkaLekarskaDietetyka/a także na stacjonarnych i wyjazdowych warsztatach kulinarnych. Podczas konsultacji dietetycznych wspiera indywidualne osoby (lub całe rodziny) we wprowadzaniu skutecznych zmian w sposobie odżywiania.
Kocha jeść, gotować, tańczyć rocknrolla i chodzić po górach, a joga i medytacja to jej sposób na radzenie sobie z wyzwaniami codzienności.

Wartoprzeczytać

Problem z wykupem lokali w Piotrkowie, fot. P. Kwiatkowski

Piotrkowianie od 2000 roku starają się o wykup lokali. Co stoi na przeszkodzie?

2 czerwca 2025
Drzewo Roku 2025. W finale 2 okazy z łódzkiego! fot. Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

Drzewo Roku 2025. W finale 2 okazy z łódzkiego!

2 czerwca 2025
To jest temat. Marketing polityczny a wybory prezydenckie

To jest temat. Marketing polityczny a wybory prezydenckie [PODCAST]

2 czerwca 2025
Siostry Kafar. Gwiazdy internetu w rozmowie z Piotrem Bielawskim

Siostry Kafar. Gwiazdy internetu w rozmowie z Radiem Łódź

2 czerwca 2025
Poprzedni artykuł

Wtorek, 24 października

Następny artykuł

“Zduńska Wola Pod Jemiołą” czeka na wystawców

Następny artykuł

"Zduńska Wola Pod Jemiołą" czeka na wystawców

Specjaliści przekonują samorządy do wspierania programów szczepień

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Problem z wykupem lokali w Piotrkowie, fot. P. Kwiatkowski

Piotrkowianie od 2000 roku starają się o wykup lokali. Co stoi na przeszkodzie?

2 czerwca 2025
Drzewo Roku 2025. W finale 2 okazy z łódzkiego! fot. Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego

Drzewo Roku 2025. W finale 2 okazy z łódzkiego!

2 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej