Ekologicznie i naturalnie. Targi produktów bez środków chemicznych, konserwantów i stabilizatorów [ZDJĘCIA]
Ponad 350 wystawców z kraju i zagranicy oferujących żywność i produkty ekologiczne bierze udział w X Targach Żywności Ekologicznej i Naturalnej NATURA FOOD i beECO w Łodzi. W programie znajdują się zarówno wydarzenia przeznaczone dla przedstawicieli ekobiznesu, jak i gości indywidualnych.
![Ekologicznie i naturalnie. Targi produktów bez środków chemicznych, konserwantów i stabilizatorów [ZDJĘCIA] 1 39240 9de7ee80aac0b77d514615b791359a53](/wp-content/archiwum/files/39240-9de7ee80aac0b77d514615b791359a53.jpg)
Podczas Targów odbędą się m.in.: BIObiznes Forum, Akademia Biokuriera, Forum EKObranży, prelekcje dotyczące zdrowego stylu życia, alergii oraz pokazy i degustacje prowadzone przez gwiazdy programów kulinarnych i blogerów. – Naszą misją jest edukowanie społeczeństwa w kwestii zdrowego i ekologicznego stylu życia – wyjaśnia Agata Szczepaniak, przedstawiciel organizatora targów. I zapowiada m.in.wykłady dietetyków i spotkania blogerów kulinarnych.
Według Agaty Szczepaniak przedstawiciela organizatora targi co roku zwiększają swoja ofertę. – Różni się ona zeszłorocznej tym, że mamy coraz więcej wystawców ekologicznych z produktami certyfikowanym i ekologicznymi – wyjaśnia. – Strefa produktów niespożywczych, czyli kosmetyki i środki czystości również certyfikowane i ekologiczne zdecydowanie się powiększa.
Jak co roku podczas targów odbywa się wojewódzki konkurs produktów tradycyjnych Tygiel Smaków. Tym razem tygiel w kategorii nabiał zdobył tradycyjny twaróg szczercowski. Na czym polega tradycyjny charakter produktu? – To znaczy, że takie produkty są wytwarzane metodą tradycyjną i w trakcie procesu wytwarzania tych produktów nie są stosowane w żadne środki, które poprawiają zapach i smak, czy też przedłużają trwałość – na czym polega tradycyjny charakter produktu tłumaczy Elzbieta Labryszewska prezes Rolniczo-Pracowniczej Spółdzielni Mleczarskiej ze Szczercowa. – Są to tzw.produkty i niskoprzetworzone bez środków chemicznych, bez konserwantów i bez stabilizatorów. Czyli produktu od początku do końca w pełni naturalny.
Podczas targów wręczane są m.in. Tygle Smaków, czyli nagrody w wojewódzkim konkursie produktów tradycyjnych.Celem organizacji Tygla jest promocja produktów o charakterze lokalnym, wytwarzanych tradycyjnymi metodami, stanowiących element dziedzictwa kulinarnego, które stanowią rozpoznawalną markę regionu.
Tygiel w kategorii dania i produkty gotowe zdobyły zrazy zawijane z Głowna. – To, że produkt jest tradycyjny oznacza, że jest sporządzany według receptury, która nie zmieniała się od 25 lat – wyjaśnia Aleksandra Kowalska z firmy Kowal. – U nas jest to praktykowane od wielu pokoleń. Mamy sprawdzone przepisy, które przekazała mi mama, a jej – jej mama.
Targi odbywają się w Hali Expo-Łódź przy al. Politechniki 4 w Łodzi jeszcze w sobotę i w niedzielę.