• O nas
  • Reklama
  • Prywatność
  • Kontakt
42 678 78 78 – 606 78 78 78
SŁUCHAJ NA ŻYWO
piątek, 6 czerwca 2025
  • Zaloguj
Radio Łódź
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności
Brak wyników
View All Result
Radio Łódź
LIVE
Brak wyników
View All Result
  • Radio Łódź
    Radio Łódź
    Zobacz wszystkie artykuły
  • 3 października 2017 23.58

“Zakręcony wege obiad” czyli kiszony bób i sałatka z bobu I Pogotowie kulinarne

Kiszony bób brzmi bardzo egzotycznie!!! Smakuje wyśmienicie i warto to pyszne warzywo zakisić a sałatka z bobem i ziemniakami jest pyszna! Jest też syta, może zastąpić obiad, tym bardziej jeśli zrobicie ją z dodatkiem soczewicy.Poleca i tłumaczy jak tego dokonać Edyta Stępczyńska autorka bloga "Zakręcony wege obiad".
Udostępnij na FacebookuTwittnij

“Zakręcony wege obiad” czyli kiszony bób i sałatka z bobu I Pogotowie kulinarne

Kiszony bób brzmi bardzo egzotycznie!!! Smakuje wyśmienicie i warto to pyszne warzywo zakisić a sałatka z bobem i ziemniakami jest pyszna! Jest też syta, może zastąpić obiad, tym bardziej jeśli zrobicie ją z dodatkiem soczewicy.Poleca i tłumaczy jak tego dokonać Edyta Stępczyńska autorka bloga “Zakręcony wege obiad”.

38994 59730de79f661c145144d9b0a8236306

Składniki:

dowolna ilość bobu (proponuję minimum 1 kg),
sól niejodowana do przetworów (używam Kłodawskiej),
czosnek ok 4 ząbki,
1 duża gałąź kwitnącego kopru,
1 liść chrzanu (lub kawałek korzenia),
1 łyżeczka gorczycy,
woda.
Wykonanie:

Kiszony bób przygotowuje się praktycznie tak samo jak ogórki, ale najpierw trzeba bób ugotować, pamiętając żeby nie kisić surowego, będzie to trwało kilka miesięcy a i tak nie będzie idealnie miękki. Umyj bób, wrzuć go go garnka, zalej wodą posól tak jak normalnie do gotowania. Próbuj podczas gotowania, tak by bób był niedogotowany ale nie surowy (al dente). Po ugotowaniu bób odcedź.

Przygotuj solankę na 1 litr wody daj 1 łyżkę soli.

Do odpowiednio dużego słoika (takiego do którego zmieści się bób) trzeba włożyć 1/2 liścia chrzanu oraz 1/2 gałęzi kopru, 2 przekrojone ząbki czosnku i 1 łyżeczkę gorczycy. Do słoika włóżcie bób, na wierzchu ułóżcie pozostałe kawałki: kopru, liścia chrzanu, czosnek i gorczycę. Zalejcie warzywa solanką, tak by były zakryte i zakręćcie dobrze słoik.. Odstawcie słoik na blat w kuchni tak by było mu ciepło. 2 lub 3 dnia można zacząć próbować czy bób już zmienia smak. 4 lub 5 dnia w zależności od pogody bób powinien być mocno ukiszony. Żeby spowolnić fermentację można schować słoik do lodówki. Kiszony bób jest gotowy.

38994 a88c869e80493ece5d550597d4f20b0b

Sałatka z bobem i ziemniakami.

Składniki:

  • ok 1/2 kg bobu,
  • ok 1/2 kg młodych ziemniaków,
  • 2-3 nieduże ogórki małosolne,
  • ew. 1/2 szklanki soczewicy zielonej (dobrze jeśli będzie ale nie musi, możesz użyć z puszki lub odłożyć sobie gdy robisznp tą pastę z soczewicy),
  • 1 cebula duża,
  • mały pęczek koperku,
  • do smaku ocet jabłkowy lub z kombuchy 1-2 łyżki,
  • 2 łyżki dobrego oleju,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

Trzeba ugotować ziemniaki do miękkości ale tak by się nie rozpadały. Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Cebulę kroimy w piórka lub półplastry, podduszamy na patelni z olejem i octem. Ogórki małosolne kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki w duże kawałki, trzeba wymieszać je w misce z bobem, dodaj cebulę, posiekany koperek, ogórki i soczewicę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Można ją jeść od razu lub odstawić jeszcze żeby się przegryzły smaki.

NazwaPlikAutor
kiszony bóbaudio (m4a)
audio (oga)
Sałatka z bobu i ziemniaków z soczewicąaudio (m4a)
audio (oga)

Wartoprzeczytać

Grot Budowlani Łódź z hitowym transferem. Bruna Honorio zagra w Łodzi

PGE Grot Budowlani Łódź sięgają po mistrzynię Polski. Hit transferowy w Tauron Lidze

6 czerwca 2025
Pogoda na piątek, 6 czerwca

Pogoda na piątek. Ciepło, ale możliwe burze

6 czerwca 2025
Przemyslal Owczarek_fot Michał Strokowski

Szczeliny Łodzi. Przemysław Owczarek: W poszukiwaniu Hermesa [PODCAST]

5 czerwca 2025
Szkiełko i oko. Elastyczne panele fotowoltaiczne

Szkiełko i oko. Elastyczne panele fotowoltaiczne [PODCAST]

5 czerwca 2025
Poprzedni artykuł

Zła wentylacja, wilgoć i grzyb. Nieudane Mia100 Kamienic przy Legionów

Następny artykuł

Środa, 4 października

Następny artykuł

Środa, 4 października

Nieznane wspomnienia Marka Edelmana

Radio Łódź

  • Zasięg i częstotliwości
  • Historia Radia Łódź
  • Kalendarium Radia Łódź
  • Polityka prywatności
  • BIP
  • Rada programowa
  • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
  • Kontakt

Do pobrania

  • Księga Znaku Radio Łódź
  • LOGO Radio Łódź [PDF]
  • Księga Znaku Radio Łódź Nad Wartą
  • LOGO Radio Łódź Nad Wartą [PDF]

Warto przeczytać

Grot Budowlani Łódź z hitowym transferem. Bruna Honorio zagra w Łodzi

PGE Grot Budowlani Łódź sięgają po mistrzynię Polski. Hit transferowy w Tauron Lidze

6 czerwca 2025
Pogoda na piątek, 6 czerwca

Pogoda na piątek. Ciepło, ale możliwe burze

6 czerwca 2025

BIP

  • BIP Radio Łódź
  • Informacje ogólne o spółce
  • Struktura Radia Łódź
  • Władze spółki
  • Akcjonariusze
  • Organy opiniodawczo – doradcze
  • Udostępnianie informacji
  • Dokumenty
  • Środki publiczne
  • Ogłoszenia publiczne
  • Instrukcja obsługi BIP

© 2012-2024 Radio Łódź

Witaz ponownie!

Sign In with Facebook
Sign In with Google
Sign In with Linked In
OR

Zaloguj się poniżej do swojego konta

Zapomniane hasło?

Przypomnij hasło

Please enter your username or email address to reset your password.

Zaloguj

Dodaj nową listę

Brak wyników
View All Result
  • Ramówka
    • Poniedziałek
    • Wtorek
    • Środa
    • Czwartek
    • Piątek
    • Sobota
    • Niedziela
  • Podcasty
    • 7 dni w Łodzi i regionie
    • A.B.C Polskiego Rapu
    • Agata i film
    • Czas na kulturę
    • Dbaj o zdrowie
    • Ekologia. Bez. Ogródek
    • Ekonomiczna migawka
    • Gość Radia Łódź
    • Historie nieodległe
    • Im dalej w las
    • Inne audycje i podcasty
    • Liczy się człowiek
    • Łódzkie, jestem stąd
    • Masz głos
    • Na prawo patrz
    • Nasze dzieci
    • Nawiasem mówiąc
    • Niesamowity świat owadów
    • Okolice jazzu
    • Pierwszy dzień tygodnia
    • Podróże ze smakiem
    • Policja, słucham
    • Polityczny poniedziałek
    • Poranek dla aktywnych
    • Radio – czytelnia
    • Radio Nocą
    • Strefa kultury / Więcej kultury
    • Strefa ŁDK
    • Studio reportażu Radia Łódź
    • Szczeliny Łodzi
    • Szkiełko i oko
    • Świat mediów bez tajemnic
    • Taki jest świat
    • To jest temat
    • Z archiwum Radia Łódź
    • Zbudujmy rodzinę
    • Zdrowym być
    • Zwiesz się zwierz
  • Akademia Młodego Radiowca
  • Konkursy
  • Kalendarz
  • Patronat
  • Radio Łódź
    • Kontakt
    • Reklama
    • Promocja
    • Kampanie społeczne w Radiu Łódź
    • BIP
    • Rada programowa
    • Polityka prywatności

© 2012-2024 Radio Łódź

Ta strona korzysta z plików cookie. Kontynuując korzystanie z tej witryny, wyrażasz zgodę na używanie plików cookie. Odwiedź naszą Politykę prywatności.
Przejdź do treści
Otwóz pasek narzędzi Dostępność

Dostępność

  • Zwiększ tekstZwiększ tekst
  • Zmniejsz tekstZmniejsz tekst
  • Czarno-białeCzarno-białe
  • Wysoki kontrastWysoki kontrast
  • NegatywNegatyw
  • Lekkie tłoLekkie tło
  • Podkreślone odsyłaczePodkreślone odsyłacze
  • Czytelny tekstCzytelny tekst
  • Reset Reset
spinner
spinner
ładuj więcej