Samar Khanafer i libańskie przystawki | Pogotowie kulinarne
Pół Polka, pół Libanka. Ekspert od kuchni arabskich w Polsce. Autorka bestsellerowej książki “Hummus, za’atar i granaty”. Uczestniczka III edycji programu MasterChef, której umiejętności kulinarne docenił m.in. Gordon Ramsay i Michel Roux Sr. Gotuje na antenie Dzień Dobry TVN, prowadzi autorską audycje w JemRadio.pl, publikuje dla Magazynu Kuchnia i innych, pisze okołokulinarne felietony w NaTemat.pl. Prowadzi warsztaty z kuchni libańskiej w całej Polsce i dba, aby do hummusu nie dodawać sody.
Przepis Samar Khanafer na TABBOULEH
Składniki:
2-3 pęczki natki pietruszki
kasza burgul
pomidory
sól
pieprz
oliwa z oliwek
cytryna
Przygotowanie:
Natkę pietruszki drobno siekamy, a pomidory kroimy w kostkę. Kaszę zalewamy gorącą wodą i przykrywamy na 10-15 minut. Z oliwy i soku świeżo wyciśniętego z cytryny przygotowujemy dressing. Wszystkie składniki łączymy, mieszamy oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Nazwa | Plik | Autor |
Pogotowie kulinarne 24 wrzesnia 2017 Samar Khanafer rozmowa | audio (m4a) audio (oga) | |
Pogotowie kulinarne 24 września 2017 Samar Khanafer przygotowuje przystawki – warsztaty | audio (m4a) audio (oga) |
A oto przepis Samar Khanafer na najlepszy hummus
Składniki:
- 200 gcieciorki
- 2 łyżkitahiny
- 1 ząbekczosnku
- sok z 1/2cytryny
- sól, pieprz,7 przypraw
Cieciorkę namaczamy najlepiej na noc. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -od 40 do 60 minut. Wodę odlewamy do osobnego pojemnika. Cieciorkę mielimy, najlepiej w maszynie do mielenia mięsa, ale jeśli takowej nieposiadacie to blender też da radę. W trakcie mielenia warto dolewać wodę z gotowania, gdyż ciecierzyca jest bardzo sucha. Trzeba uważać, żeby z nią nie przesadzić i nie uzyskać rzadkiej mamałygi. Na sam koniec doparwiamy tahiną (jeśli lubicie możecie dać więcej), sokiem z cytryny, wyciśniętym czosnkiem oraz solem, pieprzem i 7 przyprawami.