“Najstarsza knajpa w Sieradzu”. Smaki średniowiecza w sieradzkim CiK
Bractwo Rycerskie Ziemi Sieradzkiej zorganizowało dla mieszkańców degustację średniowiecznych dań. Można było spróbować między innymi grochu z ziołami, wędzonego schabu i smalcu z suszonymi owocami.
Organizatorzy przygotowali kilka stoisk. Jedno z nich należało do piwowara. – Kiedyś do produkcji piwa potrzebne było tylko dwa składniki: woda i słód. Chmiel nie jest niezbędny, stanowi rodzaj przyprawy – opowiada Ziemowit Szadkowski zsieradzkiego bractwa.
Jadła można było spróbować w Centrum Informacji Kulturalnej w Rynku, gdzie zorganizowano również prelekcje poświęconeżyciu sieradzan w okresie średniowiecza.
Posłuchaj i dowiedz się więcej:
Nazwa | Plik | Autor |
Najstarsza knajpa w Sieradzu | audio (m4a) audio (oga) |