Święto w ziemniaczanym zagłębiu. Krajowe Dni Ziemniaka w Kościerzynie
W deszczu ziemniaki lepiej rosną niż się prezentują, mówili dziś uczestnicy Dnia Ziemniaka w Kościerzynie. Aura nie wystraszyła jednak wszystkich zwiedzających. Weekendową imprezę zakończyły: konkurs kulinarny i prezentacje regionalnych zespołów artystycznych.

Kopytka, prażoki, babka ziemniaczana, to tylko niektóre z potraw serwowanych dziś w Kościerzynie w powiecie sieradzkim. Konkurs kulinarny był częścią Kościerzyńskiego Dnia Ziemniaka.
Nazwa | Plik | Autor |
Jesień w polu i w ogrodzie. Święto Ziemniaka w Kościerzynie. | audio (m4a) audio (oga) |
Do Kościerzyna zjechali producenci sadzonek, środków ochrony roślin i dystrybutorzy maszyn rolniczych. W sobotę w Ośrodku Doradztwa Rolniczego przeprowadzono cykl wykładów, dotyczących między innymi wczesnej uprawy. – Kto szybciej wsadzi ziemniaki, ma lepszą cenę, ale to trudne bez deszczowni – mówi plantatorka Renata Pawlik. – Województwo łódzkie jest na pierwszym miejscu w kraju w produkcji ziemniaka i w tym kierunku idziemy, rolnicy się specjalizują – informuje dyrektor ODR w Kościerzynie Dorota Ryl.
Tegorocznej imprezie w Kościerzynie towarzyszyły targi XXIII Krajowe Dni Ziemniaka z wystawą rolniczo-ogrodniczą.